Малко след като от прессекретариата на държавния глава обявиха, че Румен Радев налага вето за предоставянето на БТР-и на Украйна, първите политически коментари не закъсняха. ДПС и ГЕРБ нарекоха решението на Радев "срам" и "неадекватна позиция", а председателят на НС Росен Желязков, както и премиерът Николай Денков обявиха, че ветото ще бъде преодоляно в парламента.

"Решението на президента Радев да наложи вето върху предоставянето на бронирана техника за Украйна може да се определи само с една дума - срам!" Така председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски определя решението на държавния глава, посочват в официална позиция от партията.

След това решение е още по-категорично ясно колко е важно за България да има евроатлантическо парламентарно мнозинство и подкрепяно от него евроатлантическо правителство.

"Защото всичко друго рискува страната ни да бъде отведена на един друг, неевропейски и опасен път - към Москва, към Путин, където проруските политици искат да я отклонят. Затова Народното събрание още тази седмица трябва да преодолее ветото на Президента, като с това потвърди нашата подкрепа към Украйна и украинския народ", заявява Пеевски.

По думите му в Народното събрание и политическия живот "най-важният, обединяващ фактор трябва да бъдат и да останат споделените евроатлантически ценности, които са безалтернативни".

Има необходимото мнозинство, което ще преодолее ветото на президента върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна, каза от своя страна председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Позицията на президента е предсказуема и последователна. Позицията на мнозинството също и тя ще е в посока да се преодолее ветото, защото външната политика на България се базира на цел, която е записана в Конституцията и тя е съдействие за установяване на справедлив международен ред, коментира Желязков по време на конференцията "Външнополитическата стратегия на Република България- предизвикателства и възможности".

Според него народните представители са достатъчно запознати и са взели мотивирано решение. 

Междувременно от ГЕРБ заявиха на официалната си страница във Facebook, че "за пореден път президентът Румен Радев демонстрира неадекватна позиция за държавен глава на страна от Европейския съюз и НАТО".

От партията отбелязват, че "демокрация и свобода не може да се защитават и отстояват с политическо лицемерие и с различни позиции за външна и вътрешна употреба."

Като член на НАТО и ЕС България следва позицията на демократичния свят. А мнозинството в парламента има ясна и последователна евроатоалнтическа политика в подкрепа на правото на Украйна да защитава своите граждани и територии, става ясно от позицията на партията.

Суверенитет и стабилност не се постигат с разделени институции и различни позиции по геостратегическите теми, допълват от ГЕРБ.

От ПП-ДБ разкритикуваха ветото като "абсолютно несъстоятелно" и "политическо лицемерие", по думите на Ивайло Мирчев от "Да, България", член и на Комисията по отбрана в парламента. "Нито един от мотивите не е релевантен, още повече, че те бяха изговорени в залата, категоричен е Мирчев. Като се започне от това, че депутатите не били запознати, което не отговаря на истината, тъй като в секретното деловодство на Народното събрание (НС) има доклад, и минем през предложението на президента БТР-те да отидат за опазването на границата, което е обида към българските граничари, защото тези машини не могат да бъдат там, обясни депутатът.

"Освен това президентът близо две години управляваше с негови служебни правителства, ако имаше желание тези БТР-и да отидат в Гражданска защита, можеше да го направи", отбеляза Ивайло Мирчев. От тази гледна точка това е "политическо лицемерие на президента, с което, очевидно, иска, първо, да засвидетелства вярност към Митрофанова (Елеонора), второ - да генерира енергия за собствения му политически проект на фона на тази помощ, която България може да изпрати", коментира представителят на ПП-ДБ. По думите му тези БТР-и са стари, те са взети в България за Възродителния процес. 

Малко по-рано Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника.

В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост.

Предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони, заявява президентът.

От своя страна премиерът Николай Денков прогнозира, че мнозинството в парламента ще отхвърли ветото.

"Това вето ще бъде преодоляно веднага, така, че не виждам за какво да коментирам. След това ще коментирам. Имам среща с комисар Макгинес в София, така, че след това ще имам възможност да представя други коментари, ако има", отбеляза Денков.