Кандидатът на ГЕРБ и СДС за кмет на София Йорданка Фандъкова даде лично интервю за семейството, изпитанията и политиката. В предаването "Тази неделя" на bTV тя беше гост заедно със съпруга си - Юри Фандъков.

Кметицата разказа, че са заедно вече 40 години - ученическа любов. По думите й няма рецепта за успешен брак.

"Обичаме се, подкрепяме се, а всеки си има своята работа и личен живот", каза Фандъкова, а съпругът ѝ допълни, че на първо място е нужен късмет при избора на партньор.

"След това вече нещата опират до компромис, разбиране. Когато има обич в семейството - нещата се подреждат", каза още той.

Фандъков е лекар, със специалност детски болести, работи в столична болница, но има и частен кабинет. Споделя, че е решил да стане медик заради по-голямата си сестра.

Снимка: bTV

"В гимназиалните ми години се наложи да отида с нея до Минногеоложкия университет, беше ужасно студен ден, а трябваше да се мине през една много дълга ливада. Аз бях потресен, че това може да ми се случи, а на 10 минути пеша беше Медицинският университет", уточни той.

Фандъкова е била учител по руски език, а преди близо осем години оставя поста на директор на училище, за да стане кмет.

"Сега срещам много мои ученици, много се гордея с тях. Аз бях млад учител, но държах да дисциплината. Всички те станах успешни хора и това много ме радва, защото това означава, че градът ни се развива", изтъкна тя.

Снимка: bTV

По думите ѝ случайно е станала учител, не е било нейна мечта. Впоследствие учи и Бизнес администрация, което ѝ помага в работата на кмет.

Фандъков подчерта, че съпругата му работи средно по 12 часа на ден.

"Той също има дежурства, а на мен ми се налага да ставам и да излизам през нощта - ангажиментите ни са сериозни. Животът ни е динамичен", допълни половинката му и каза още, че той е критичен към нейната работа.

Семейството с дъщеря си Михаела, която вече е голяма

Снимка: bTV

Кандидатът за кмет на София разказа и за един от най-трудните периоди в живота им - битката с рака. Тя заяви, че първият човек, на когото е споделила за болестта си, е именно мъжът ѝ.

"Аз инициирах най-голямата скринингова програма за профилактика на рак на гърдата - всяка година около 5000 жени се преглеждат по нея. Целта е да създадем навик в жените. Тогава ме заведе насила на лекар", коментира Фандъкова.

Тя коментира и предстоящите местни избори. Вчера един от основните ѝ съперници в битката за кметския стол - Мая Манолова, обвини ГЕРБ, че я дискредитират. В отговор Фандъкова заяви, че обвиненията да бившия омбудсман са несериозни.

"Разбирам, че г-жа Манолова използва ролята на жертва в кампанията, за да може да спечели, но това не е честно. Имаме разговор за София, проектите на София. Част от групата на ГЕРБ подкрепи г-жа Манолова, иначе тя нямаше да стане омбудсман", изтъкна Йорданка Фандъкова, която се бори за четвърти мандат.