Лидерът на РЗС Яне Янев обяви, че още в първия пленарен ден ще внесе предложения за поправки в Закона за политическите партии, като се мотивира с това, че субсидията на ГЕРБ била по-голяма от изискванията в Изборния кодекс.
"ГЕРБ разполагат по сметки към момента за 2010 и 2011 година с около 45 милиона лева. Субсидията многократно надвишава заложените в изборното законодателство параметри на финансиране", коментира Янев, цитиран от БНР.

РЗС смята, че България трябва да свиква референдум за всяко решение, свързано с реформа на Европейския съюз, обяви кандидатът за президент на партията Атанас Семов. Той обвини правителството за липсата на позиция след предложението на Франция и Германия за единно икономическо управление на еврозоната.

 Атанас Семов обяви още, че РЗС може да предизвика дело в Съда на ЕС в Люксембург заради развитието на случая с подписката, организирана от партията, за свикване на Велико Народно събрание и за изработване на нова конституция. Подписката за референдум за свикване на ВНС е организирана от инициативен комитет, ръководен от лидера на РЗС Яне Янев. От септември до декември 2010 г. бяха събрани около 600 000 подписа и тя беше внесена в парламента, припомни Семов. Той обясни, че според закона при установяване на нередности, от парламента трябва да дадат срок, в който те да бъдат отстранени. Семов посочи, че повече от шест месеца нямат отговор от 
Народното събрание по искането за свикване на референдум.

От партията настояват председателят на парламента Цецка Цачева още в началото на идната есенна сесия на Народното събрание да върне подписката на инициаторите за отстраняване на констатираните нередности. Семов поиска още при откриването на сесията Цачева да поднесе извиненията си на участниците в подписката за "осъществения над тях тормоз".