Ако до обед в Република Северна Македония липсваха политически коментари по отношение на това, че Тирана се отдели от Скопие по пътя към ЕС, то у нас те дойдоха от повечето политически сили в парламента. 

Пръв днес темата коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Пред журналисти в парламента,  преди заседанието на Комисията по външна политика, той заяви, че "от нас се иска търпение" по отношение на РСМ. 

"Не трябва ние да изглеждаме агресивни, защото тактиката на нашите колеги в Република Северна Македония е ние да бъдем виновни", смята той. От опита, който имам по темата за разширяването на Западните Балкани, знам как работят колегите ни в Европа в Америка, каза още Бойко Борисов.

Според лидера на ГЕРБ "като държава трябва да се държим на висота и да не бъдем в тона на един все пак само министър". Без да го назове по име, стана ясно, че визира македонския вицепремиер и министър на транспорта на Република Северна Македония Александър Николоски, който в серия от интервюта отправи редица обиди към български политици. 

"Ние имаме Договор за добросъседство и никой не може да мръдне от него. България с нищо не наруши добрия тон - само е поискана оставка, което е нещо много нормално", заяви още Борисов. 

"Искам да уверя българския народ, че много добре сме чути в ЕК, ЕС, ЕНП. Така действат европейските институции - те не заплашват, те не обиждат, но резултатът е, че Албания прие българското малцинство и върви напред, а в Македония - да понасят последствията от своето поведение и това, което са си сътворили", добави лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов

Снимка: БТА

Междувременно Комисията по външна политика в Народното събрание прие проект на декларация във връзка с провокативните и обидни изявления спрямо България от страна на управляващите политически фактори в Република Северна Македония. 

В нея се настоява за възстановяване на прекъснатия от страна на РСМ позитивен диалог и спиране на антибългарската кампания и провокативни изявления спрямо България в РСМ. 

"Времето показа, че споразумението, което направихме по време на нашето правителство - "френското предложение", се оказа много добро за България, коментира бившият премиер и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

По думите му, реално целият Европейски съюз е застанал на страната на България, и Република Северна Македония трябва да реши иска ли да приеме българите в Конституцията си или пътят ѝ към Европа се затваря.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че решението Албания да започне същинските преговори за членство в Европейския съюз е било закономерно, "даже закъсняло". 

Оттук насетне пред РСМ има два пътя - или признава наличието на българите като основен държавотворен елемент на страната си и ги вписва в Конституцията си, или остава извън преговорния процес, каза Костадинов. Според него това е и целта на управляващите в Скопие в момента.

Костадинов коментира, че, след като Република Северна Македония отказва да изпълни условията на подписаните договори с България и с ЕС, е трябвало да бъде взето решение. След като не искаш да спазваш договорите, отсрещната страна също няма да спазва ангажиментите към теб, коментира той.

Лидерът на "Възраждане" припомни, че Северна Македония назад във времето многократно си е "позволявала да скандализира", да лобира в коридорите на европейските институции, така че България да не получи подкрепа за естествените права и свободи на българите там.

В същото време, по думите на Костадинов, Албания призна българското малцинство и на българите бяха гарантирани всички конституционни права, каквито имат и другите малцинства. Албания показа, че е нормална европейска държава и заслужава да е член на ЕС и "Възраждане" подкрепя това, подчерта лидерът на партията.

В 50-ия парламент бяха приети няколко законопроекта, които смятам че бяха полезни, като забраната на хомосексуалната пропаганда, но много повече законопроекти не бяха приети, обобщи работата на Народното събрание политикът. Поредните загубени месеци за България, а България няма повече време за губене, посочи Костадинов.

Борислав Гуцанов

Снимка: БТА

Председателят на парламентарната група на "БСП за България" Борислав Гуцанов определи като нормална реакцията на Брюксел след изказванията, особено от миналата седмица, на официалните лица от РСМ. "Това е ясен знак, че не може да имаш такъв речник и да очакваш да бъдеш страна член на Европейския съюз (ЕС)", коментира той.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов коментира във Facebook, че "в Северна Македония има политици, които откровено мразят България и нас българите". 

"На всичкото отгоре, голяма част от тях са двулични, защото много удобно са си взели българско гражданство. За съжаление, Северна Македония в момента е управлявана от подобни политици и те подклаждат народа си към омраза и неприязън към нас, българите", добави той. 

Трифонов е категоричен, че България, като член на Европейския съюз, не трябва по никакъв начин да допуска държава с подобно поведение да започне преговорен процес за присъединяване към Европейския съюз. "Единственият начин е те да запишат българите в Конституцията си и да спазват напълно и изцяло, т.нар. френско споразумение", заключи лидерът на ИТН.

"Република Северна Македония не отговаря на поетите ангажименти, които е подписала самата тя за преговорната рамка за присъединяване към ЕС, пък коментира пред журналисти председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. "Най-нормално е Северна Македония да стоят там където са - извън ЕС, и няма да започнат никога преговори, ако не променят поведението си и не запишат българите в Конституцията си", изтъкна той.

"България трябва да води много по-адекватна и активна политика към Република Северна Македония, но като подхожда като към престъпници към политици и общественици в Скопие, които градят политиката на страната върху омразата към България и българите. За такива трябва да има санкции - да им бъде отнемано българското гражданство, ако имат такова, да бъдат завеждани дела за насаждане на етническа омраза и ксенофобия срещу онези, които твърдят, че българите сме татари, цигани, фашисти, окупатори", заяви в своя позиция лидерът на ВМРО - Българско национално движение Красимир Каракачанов. 

"Съвсем друго обаче трябва да е отношението към обикновените граждани в РСМ, отношението към тях трябва да е като брат към брата, защото те не са виновни, че излюпеният в люпилните на сръбската УДБА "македонски елит" е решил да ги направи курбан на идеята за Велика Албания, но не и да признае историческата истина, че в Македония има българи", се казва още в позицията, изпратена до медиите от пресцентъра на ВМРО. 

Според Каракачанов решението (за отделянето по пътя към ЕС на Албания и РСМ) е правилно, защото "упоритостта на Скопие да води антибългарска политика и да се конфронтира с България спираше преговорния процес и за Албания". "Най-накрая европейците разбраха, че с тези югоносталгични чугунени кратуни в Скопие не може да се води нормален диалог. Албания продължава напред, а Северна Македония ще остане в кошарата, в която я вкараха твърдоглавите ѝ и мразещи българите нейни политици", посочва той.

Каракачанов напомня за големия натиск от ЕС и САЩ още през 2020 г., когато България е водила преговорите с Македония и споделя, че усещането му е, че натискът да се забърза процеса е бил повече заради Албания, отколкото заради РСМ. Още тогава лидерът на ВМРО в качеството си на вицепремиер е отправил предложение към комисаря по разширяването Оливер Вархейи да отделят Македония от Албания, тъй като албанската държава изпълни всички изисквания, включително и тези за признаване на българско малцинство.

Антибългаризмът, насаждан от управляващите в Скопие през последните десетилетия, може да доведе до засилване на албанския сепаратизъм. Ясно е, че започвайки преговори Албания след 10-15 г. ще стане член на ЕС, докато Македония за този период може и да не започне преговори. Каракачанов напомня, че над 30% от населението на РСМ са етнически албанци. Според него това е сериозна заплаха за сигурността в региона с оглед настроенията на албанците в Албания, Косово и Македония за създаване на една държава.

България не може да чака само чиновниците в Брюксел. Българската политика трябва да е много по-активна, ако искаме утре да не граничим с една Велика Албания, а да граничим с една братска Македония, категоричен е Красимир Каракачанов.

Политическите коментари в Северна Македония

Сред малкото политически коментари в РСМ бе този на председателя на опозиционната партия СДСМ Венко Филипче. Според него разделянето на Албания и Северна Македония по пътя към ЕС е тежко поражение за политиките на правителството на Християн Мицкоски по отношение на евроинтеграцията на Република Северна Македония и голяма катастрофа за бъдещето на гражданите. 

На пресконференция той изрази съжаление, че "тази нова пропусната възможност ще засегне много семейства и цяла едно поколение".

Венко Филипче

Снимка: Пресцентъра на правителството на РСМ via БТА

"ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски сервираха голяма изборна измама на гражданите. Чрез куп лъжи и манипулации те се опитаха да скрият истинското намерение. А то е, че нито имат план, нито искат държавата да се развива в Европейския съюз. Те казаха, че планът ще бъде обявен, след като спечелят изборите. Така че днес, след тежкото поражение ги питаме, какъв е планът? Какви са сроковете на плана, ако има такъв? Докога ще бъдете фиктивна опозиция в държавата и няма да поемете отговорност и честно да кажете какво ще се случи с тази държава", заяви Филипче, цитиран от БТА.

По думите му за първи път, откакто Северна Македония е тръгнала по пътя към ЕС, държавата се е самоблокирала.

"Страхът от всякакви бъдещи блокади сам по себе си е блокада. Докато ни плаши с бъдещи блокади Мицкоски блокира гражданите и развитието на държавата. Този абсурд не е виждан в политическата история. Това, което виждаме, е повторение на периода от 2008 г., когато ВМРО-ДПМНЕ беше на власт. Тогава от лидери в евроинтеграцията паднахме на последно място. Сега отново правителството на ВМРО-ДПМНЕ иска окончателно да се откажем от плана за евроинтеграция. ВМРО-ДПМНЕ са цунами за (Северна) Македония", посочи Филипче.

По думите му за първите 100 дни от управлението си, правителството на ВМРО-ДПМНЕ основно се "оплаква, търси оправдания и внася параноя в обществото".

"Вместо за надежда се говори за дестабилизация, вместо решения се отварят нови проблеми, вместо мир и изграждане на мостове се създават нови външни и вътрешни врагове. Това са политиките на ВМРО-ДПМНЕ, с които искат да разгневят и да скарат гражданите", подчерта Венко Филипче.

По думите му ВМРО-ДПМНЕ всъщност иска ре-билатерализация на европейските преговори.

"На всички трябва да е ясно, че спорът с България вече не беше двустранен. Ние вече не преговаряме с България, а с ЕС. Така че целта е да се върнем назад, тоест да бъде отворен отново един двустранен проблем. Как Мицкоски смята да осигури по-добри условия с България в двустранната комуникация с реториката на кавги и конфликти? Наясно ли е, че ще получи само по-лошо предложение? Наясно е, но явно това е целта. Този въпрос отново и отново да бъде основна тема в медиите, а споровете със съседите са основен инструмент на неговата пропаганда", каза Филипче, според когото с промяната на конституцията на страната, което е ясно изискване на преговорната рамка, Северна Македония няма да загуби, напротив, ще спечели.

"Това е единственият начин всеки проблем, пред който можем да се изправим, да бъде решен в рамките на ЕС пред всички членове, не само с България. С началото на преговорите ние няма да преговаряме с България, а с ЕС и той е гаранцията за пътя ни към членство", заяви председателят на СДСМ.

По думите му обещанията, че позицията на Северна Македония ще бъде подобрена, не са се изпълнили, а по информация на СДСМ това, че без промени в конституцията Северна Македония няма да може да продължи по пътя към ЕС е било казано на Християн Мицкоски по време на посещението му в Брюксел преди седмица.

Християн Мицкоски

Снимка: AP/БТА

Коментарът от страна на премиера на РСМ дойде по време на посещение на Мицкоски във Фонда за здравно осигуряване. Като "лошо послание към гражданите на Северна Македония определи той  решението на постоянните представители в Европейския съюз Албания да продължи преговорите с отваряне на преговорните глави и пътят ѝ с Република Северна Македония по отношение на евроинтеграцията да се раздели.

След посещението си във Фонда за здравно осигуряване, Мицкоски заяви пред медиите, че още по време на посещението му в Брюксел "това беше казано", но по пътя си към ЕС държавата е направила "много неща, които никой друг не е правил и които нямат нищо общо с критериите от Копенхаген".

"Ние сме единственият случай, в който двустранни договори са условия в преговорната рамка. Съжалявам, че предишното правителство прие всичко и докато ограбваше собствения си народ, развяваше европейското знаме. Споделям впечатлението на огромното мнозинство македонски граждани, че не трябва повече да приемаме условия на базата на национални отстъпки, без гаранции. За мен това е диктат. Ако това е условието (Северна) Македония да продължи да преговаря, не благодаря. Това не са европейските ценности, в които моето поколение се влюби", заяви Мицкоски, цитиран от кореспондента на БТА Маринела Величкова. 

Според него по отношение на Северна Македония се прилагат двойни стандарти, докато той е предложил да се разговаря "колкото е необходимо", за да бъде намерено решение, което сега липсва.

"И ако казваме, че договорите трябва да се изпълняват, в Договора за приятелство и добросъседство (с България) не е записано, че трябва да включим българите в конституцията. Толкова ли е трудно да се приеме нашето предложение и да влязат в сила тези конституционни промени, когато българският парламент ратифицира протокола за присъединяването ни към ЕС. Очевидно е, че някой няма честни намерения", заяви Мицкоски, който пожела успех на Албания в преговорите и заяви, че "може би един ден" пътищата им ще се срещнат "някъде по траекторията на евроинтгеграцията".

В отговор на въпрос дали очаква дестабилизация в страната, Мицкоски заяви, че "може да има опити, но и да не бъдем разделени (с Албания) такива опити може да има. Ако някой се опита да дестабилизира страна членка на НАТО, ще отговорим както се полага на една държава". А на въпрос как Северна Македония ще продължи, отговори, че "с много работа".

До обедните часове днес политически коментари в Северна Македония по темата нямаше. Президентът Гордана Силяновска е в Ню Йорк заедно с министъра на външните работи Тимчо Муцунски и министъра на отбраната Владо Мисайловски.

По-рано председателят на парламента на Република Северна Македония Африм Гаши заяви, че предвид поста, който заема, би желал да остави коментарите на политическите партии. 

Албания ще бъде отделена от Северна Македония по пътя за присъединяване към ЕС, като първият клъстер от преговорите ще бъде отворен официално на 15 октомври. Това е било единодушното решение на постоянните представители в ЕС, взето на заседание вчера (25 септември), съобщи пред сайта Euractiv говорител на ЕС. 

Двете страни от Западните Балкани започнаха заедно преговорите през лятото на 2022 година. Заради спора между Скопие и София, реалният старт на преговорите по присъединяване бе забавен, което се отрази пряко на напредъка на Албания, отбеляза изданието.