70-ият държавен секретар на САЩ Майк Помпео е уверил съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, че "независимо кой спечели президентските избори в САЩ, политиката на страната ще бъде да партнира с правителства, които се борят с корупцията и спазват международните спогодби и националните закони". 

За това съобщи във Facebook самият Петков, който публикува видео от срещата си с Помпео в САЩ. Съпредседателят на ПП бе на 3-дневно посещение в Щатите с фокус върху бъдещето на Западните Балкани и възможностите за противодействие на влиянието на Русия в региона. 

"Имахме много задълбочен разговор с Майк Помпео. Той увери, че независимо кой спечели президентските избори в САЩ, политиката на страната ще бъде да партнира с правителства, които се борят с корупцията и спазват международните спогодби и националните закони. Тезата, че потенциална републиканска администрация на САЩ ще работи по-добре с автократи в Европа, които не уважават законите и подкопават демокрацията в страните си, е напълно несъстоятелна и ще разочарова силно тези лидери (в България имаме поне двама такива), чиито мечти ще останат неосъществени", написа Петков. 

Той заявява и че" българите трябва да знаем, че съдбата на България е в нашите ръце".

"Трябва да запретнем ръкави и да си свършим работата за бъдещето на България, защото никой друг няма да ни я свърши", коментира още Кирил Петков. 

"Много е трудно да се премахне корупцията в места, където тя е била основен източник на доходи за всички политически актьори. В парламента искахме да свалим ръководството на комисията за борба с корупцията. Между другото, въпреки че сме от държавите с най-голям брой дела по "Магнитски" в Европа, нямаме нито един човек, който да е в "Магнитски", който да е разследван от антикорупционната комисия на България", разказва Петков на Помпео, става ясно от видеото. 

Той разказва и за гласуването в парламента спрямо Антон Славчев, който остана начело на Антикорупционната комисия.

"С моята партия гласувахме да се махне това ръководство, а Борисов, партията на Пеевски и социалистите гласуваха против това. Така че, тази борба е сложна", заявява още Петков. 

"Приветствам сегашната американска администрация за това, което направиха в момента. Те работиха по всички възможни начини, за да доставят газ възможно най-бързо. Но когато става въпрос за политика, аз просто смятам, че републиканският модел е по-подходящ за постигане на по-добри резултати за целия регион", коментира от своя страна 70-ият държавен секретар на САЩ.

През 2023 г. Помпео, активен поддръжник на Доналд Тръмп, отказа да влезе в републиканската кампания за номинации за президентския вот. Тогава бившият шеф на ЦРУ обясни, че моментът не е подходящ за него и семейството му да се впуска в такива избори.

Кирил Петков за отделянето на Албания от Република Северна Македония по пътя към ЕС: Целият ЕС застана на страната на България

В момента Кирил Петков е на родна земя. Пред журналисти в парламента той коментира решението на постоянните представители в Европейския съюз Албания да бъде отделена от Република Северна Македония по пътя за присъединяване към ЕС.

"Времето показа, че споразумението, което направихме по време на нашето правителство - "френското предложение", се оказа много добро за България. Реално целият Европейски съюз застана на страната на България, и Република Северна Македония трябва да реши иска ли да приеме българите в Конституцията си или пътят ѝ към Европа се затваря", заяви Петков. 

Той изрази надежда, че Република Северна Македония ще преосмисли позицията си, защото това, което се случва в момента, е, че Албания се откъсва от тях и ще продължи пътя си по-бързо.

Равносметката му за 51-ото Народно събрание: Парламент на разпадащите се партии

Кирил Петков направи и равносметка на 51-ото Народно събрание. "Този парламент беше един парламент на разпадащите се партии. Реално видяхме разпад в ДПС, имаше проблеми в БСП, "Величие" и реално изгубихме историческо време", посочи той.

"Другото, което се видя, е, че ГЕРБ не искат да се борят с корупцията, дори това да коства 10 млрд. лева на България. Надеждите ми за следващия парламент са да се осъзнаят, че старите корупционни модели няма как да продължат в европейска България, рано или късно се пропуква старата система и трябва да отидем напред", заяви още той.

"Нашата програма ще бъде ясна програма за бъдещето, ще се върнем към идеите, които от самото начало ни мотивираха да влезем в политиката - как да направим България по-конкурентоспособна в бъдещето, с младите хора, инвестиция в човешкия капитал, инвестиция при младите лекари и сестри, инвестиция в доходите и младите семейства, посочи още Петков. Ние затова сме учили реално в нашето образование, а не как да се борим с Пеевски, но ни се наложи, коментира още той.