Комисията по външна политика в Народното събрание прие проект на декларация във връзка с провокативни и обидни изявления спрямо България от страна на управляващите политически фактори в Република Северна Македония.

Разгледахме темата и декларацията на колегите от "Възраждане", която беше подкрепена, съобщи пред журналисти председателят на външната комисия Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС) след заседанието ѝ, предаде БТА.

След дискусиите и по преамбюла, и по точките в декларацията, намерихме абсолютен консенсус, посочи той.

Колегите от "Възраждане" се отказаха от четвърта, пета, шеста и седма точки, направихме леки корекции в преамбюла, а точка едно, две и три абсолютно съвпадат с нашия договор за добросъседство и със стратегическите ни планове в Европейския съюз, каза Борисов.

Първите три точки в декларацията, внесена от "Възраждане" на 20 септември, е посочено следното:

1. Заявява политическо намерение и стремеж за довършване на изграждането на Паневропейски Коридор VIII от българска страна и призовава правителството на Република Северна Македония да подходи отговорно и добросъвестно във всички поети ангажименти и договорености с цел навременно изграждане на участъците от трасето на Трансевропейски Коридор VI на нейна територия.

2. Настоява за възстановяване на прекъснатият от страна на РСМ позитивен диалог и спиране на антибългарската кампания и провокативни изявления спрямо България в РСМ.

3. Потвърждава волята на българската държава и институции относно организирането на съвместни чествания на общи исторически събития и личности предвид богатата обща история на двете държави. Изразява оскърбление относно отричането на общата история на РСМ и България от страна на членове на Правителството на Северна Македония, което представлява директно нарушение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония от 2017 г.

Отпадналите четири точки са:

4. Призовава ЕС и ЕК да обърнат внимание и да порицаят обидните квалификации на македонският вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски, с които той нарича българите "недостойни"; "мизерни и "нецивилизовани", българските политици - "маргинали" и "корумпирани".

5. Укорява системното нарушаване на дипломатическата етика и тон от страна на PCM.

6. Подчертава, че въпреки приетото френско предложение, съществува опасност преговорният процес по разширяване на ЕС отново да бъде в застой поради едностранно неизпълнение на поетите ангажименти и срокове от страна на РСМ. Преодоляването на забавянето на преговорите за присъединяване към ЕС зависи изцяло от усилията на РСМ.

7. Настоява за прецизно преразглеждане на всички аспекти относно евентуалното отделяне на Албания от РСМ в преговорния процес за членство в ЕС. Очевидно е, че едно такова отделяне би ускорило членството на Албания и би допринесло за по-бързата ѝ евроинтеграция. Същевременно, то би осигурило на РСМ възможност да избегне ескалиране на политическото напрежение поради нужда от договаряне на скоростта на Албания. Счита, че е в интерес на РСМ е да ѝ бъде дадено нужното време, за да се намери политическа воля за необходимите конституционни и други промени.

Борисов съобщи, че след малко декларацията ще бъде изчетена в пленарната зала и ще бъде приета още днес от Народното събрание. Най-важното което даваме като знак, че българските политици, българската държава, всички партии сме единни, когато се касае за добросъседството между двете държави, коментира Бойко Борисов.

Ангел Георгиев ("Възраждане") коментира, че като вносители са предложили декларация, която е наистина консенсусна. Приемат се три точки, които са консенсусни, това са точките на "Възраждане" с козметични, стилистични редакции, посочи той. Тази декларация ще покаже, че всички политически сили в България могат да бъдат обединени, особено що се отнася до българския национален интерес, до защита на историческата истина, на нашите сънародници в РСМ и на българската позиция, заяви Георгиев.

Тошко Йорданов ("Има такъв народ") каза, че не е имало спорове, а текстът е бил по-скоро прецизиран. В началото се тръгна дали да има ли няма декларация, важното е, че българският интерес надделя в случая, коментира той. Хубаво е, дали е последният или първият ден на парламента, когато става въпрос за интересите на България, да се разбираме, каза още Йорданов в отговор на въпрос.