Според него протоколите от изборните секции в Турция показват изборни измами, съобщи БТА. На практика в тези изборни секции не е имало гласуване, а само попълване на протоколи от членовете на секционните комисии.
От партията разполагат със заверени преписи от копията на протоколите от Турция, които ще бъдат приложени към конституционно дело, образувано по искане на РЗС и внесено от главния прокурор в Конституционния съд, каза Янев.
От РЗС са получили от Външно министерство копията на над 200 протокола от избирателни секции в Турция. По думите на Янев, нито един от тях не е попълнен според методологическите изисквания на ЦИК.
Той представи пред медиите протоколи, в които ясно личат злоупотребите. В протокол 324600 от секция 218 в община Османгаази например е записано, че реално пуснатите бюлетини са 1390. На стр. 2 обаче пише, че за ДПС са гласували 1395.
От някои от копията се вижда, че в една от изборните секции са гласували 147 избиратели, но ДПС получава там 571 гласа, допълни пък Димитър Абаджиев от РЗС.
Няма нито един правилно попълнен списък. При съставянето на нито един протокол не е участвал български гражданин, твърдят от РЗС.
От партията обясниха, че секциите в съседната страна са донесли 95 000 гласа, но изразиха съмнение, че заявленията не са реални, а имало и хора, използвали правото си на вот неколкократно, съобщи БГНЕС.
И най-простите изчисления сочат, че около 130 души са гласували в една секция и то само за час – по трима/четирима на минута. Почти всичките 120 протоколи съдържат фалшиви данни или неточности, а неграмотността, заяви Яне Янев, е "невероятна". Той се учудва, че парламентарната комисия, която се занимава с изборите, не е имала нито едно заседание досега и не си е свършила работата. За нарушенията от РЗС обвиняват пряко бившия заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков, в чийто ресор беше организацията на вота зад граница. За наказание президентът го изпраща посланик, и то в Лондон, а не в някоя африканска държава, коментираха от РЗС.
Политическият съвет на партията ще изпрати искане МВнР да предостави избирателните списъци, защото са убедени, че са фалшиви, както и тези протоколи. Янев иска този път Конституционният съд да наеме вещи лица и добре подготвени специалисти за цялостна експертиза не само за изборните резултати за това Народно събрание, а и по принцип, защото се поставя под съмнение легитимността на ДПС.
"Под въпрос е и дали от партията на Доган умишлено и с организирани престъпни групи не са заставяли хора да упражняват правото си на вот. Съдът трябва и най-накрая да се произнесе по казуса дали ДПС не е противоконституционна. Настояваме Конституционният съд да стигне до решение за касиране най-малко на 7 депутатски мандата”, подчерта Янев.
За всичко това от РЗС ще информират по подходящ начин европейските институции, но няма да сезират европейските съдилища, докато българският съд не вземе решение.
„Ако Конституционният съд вземе решение в противоречие с Конституцията си запазваме правото да предприемем и други действия”, предупреди Янев.
Тази седмица той ще подаде нов сигнал до главния прокурор и ще иска да се снемат обяснения на всички членове на секционните комисии в Турция за липсващата или „сгрешена” информация. Често в протоколите липсва разпределение на подадените гласове по партии, които обаче присъстват в документацията на ЦИК. Разминаванията между данните от ЦИК и в протоколите са драстични.
„Не вярвам при тези документи Конституционният съд да не се произнесе”, коментира Янев, отчитайки, че за първи път от 20 години съдът допусна с определение да се гледа дело за касиране на мандати.
"Стана ясно, че всичко, случило се в Турция, е станало със съдействието на Тройната коалиция. Освен неграмотност има и фалшификации, от които личи, че са трайна практика от момента в който е разрешено да се гласува в Турция", категоричен бе Яне Янев.
Вижте видео от изявлението на Яне Янев