В подкрепа на кодекса дадоха вота си само групите на ГЕРБ и "Атака". ДПС и левицата бяха против, от Синята коалиция се въздържаха, предаде БТА.

Няма сериозна реформа в изборния процес, няма мерки срещу купуването на гласове и контролирания вот, а кодексът "обслужва интересите на управляващата партия", смятат сините, "Коалиция за България" и ДПС.
Вносителите от ГЕРБ и "Атака", която ги подкрепя, обаче смятат, че кодексът е много добър и осигурява равен старт на всички политически субекти. От ГЕРБ са категорични, че това са "демагогски и немотивирани твърдения".

Изборният кодекс предвижда местните и президентските избори да са на една дата, да се въведе изискване за 12 месеца уседналост, както и възможността да се гласува само със син знак X.

Въвежда се двустепенна регистрация на партии, предаде БНТ. За да участват в коалиции, политическите сили вече ще трябва да се регистрират в ЦИК първо като партии и едва тогава да могат да влязат в коалиция.

Кметовете на селата под 500 души ще се назначават от общинските съветници. С 20% се съкращава и състава на общинските съвети.