Плевнелиев обяви, че трябва да се намери разликата между ДАНС като контраразузнавалтелна служба и като чисто полицейски функции. Такива критики бяха отправени както от ГЕРБ, така и от бивши висши служители на МВР. 

Очаквам и ще се радвам на допълнителни дебати по темата ГДБОП – къде е правилното място. Подкрепям реформите, скоростта, с която те се извършват, ясната отговорност дори и политическа, но искам да бъдат и добре обяснени”, коментира още държавният глава пред журналисти, цитиран от "Фокус". 

Парламентът реши на първо четене Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) да бъде преместена от МВР в ДАНС. Дирекцията за подслушване и проследяване СДОТО също вече няма да бъде във вътрешното министерство

Росен Плевнелиев съобщи, че ще подпише указа за назначаване на Светлозар Лазаров за нов главен секретар на МВР, който бе предложен от кабинета. 

За да може някой да носи отговорност за своите действия, той трябва да бъде подкрепен”, каза държавният глава. 

Досега Лазаров е работил в ДАНС, бивш служител е на отряда на баретите. По неофициална информация той е зет на бившия зам.-вътрешен министър Камен Пенков от управлението на Тройната коалиция - собственик на охранителната фирма "Скорпио", която охранява централата на БСП. 

СРС-та на дневен ред

Президентът определи като радостен факта, че за Специалните разузнавателни средства (СРС) ще има по-голям парламентарен контрол.

За Плевнелиев обаче въпросът е дали тази реформа, която се подготвя в МВР и в Закона за СРС-та, посочва пътя напред – към по-голяма ефективност, към по-малко скандали и към работещи институции в интерес на хората.

"Вярвам, че темата за СРС-та веднъж завинаги трябва да се реши, и се радвам, че тя е на дневен ред, защото много скандали видяхме през последните 20 години”, добави Плевнелиев.

Президентът коментира още, че в дневния ред на Народното събрание вече влизат много смислени неща – освен законите в сектор „Сигурност” - енергийната тема и реформите в сектора с водите, от който зависят милиони.

"Чисто партизанският подход и агресията не работят вече. Това да почнем предишните, защото те са били най-лоши на света, а предишните пък да почнат по-предишните, не води до никъде. Хората очакват с все по-малко търпение, че парламентът ще работи здраво по актуалните проблеми”, подчерта той.