С предложените промени в Закона за СРС-та Сергей Станишев, Лютви Местан, Михаил Миков, Христо Бисеров, Младен Червеняков, Атанас Мерджанов и Камен Костадинов предлагат Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) да бъде юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище София, съобщиха БГНЕС и "Дневник".

Според вносителите "настоящият закон цели да пресече безконтролното подслушване и проследяване, да сложи край на възможностите за престъпна злоупотреба с власт и да възстанови и доизгради ефективен и незаобиколим контрол."

Според вносителите изваждането на органа, който технически осигурява и прилага СРС от МВР и разделянето на заявителя на СРС от прилагащия СРС и поставянето му в позиция на равна отдалеченост "ще гарантира неговата независимост и невъзможност за злоупотреба".

Председателят на ДАТО ще се избира от Народното събрание по предложение на премиера и за срок от четири години.
Директорът няма да има право да членува в политическа партия или организация с политически цели. Той ще има двама зам.-председатели, които се назначават от министър-председателя.

Дейността и организацията на работа на агенцията ще са разписани в правилник, приет от Министерски съвет.

Вносителите са "за" изграждане на качествено нова постоянна парламентарна комисия за контрол над дейността на службите за сигурност, използването и прилагането на СРС и достъпа до трафични данни по Закона за електронните съобщения.

Те искат възстановяването на Националното бюро за независим и действен контрол над цялата дейност по използването и прилагането на СРС.
Такова беше и предложението на председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев.

То ще се състои от петима членове, в това число председател и зам.-председател, които ще се избират от парламента.
Те ще осъществяват "наблюдение на процедурите по разрешаване, прилагане и използване на СРС, спазване на принципа на финансова обвързаност, съхраняването и унищожаването на информацията, получената чрез СРС, както и за защита на правата и свободите на гражданите срещу незаконосъобразното използване на СРС".

Предлага се заявителите на СРС чрез своя бюджет да осигуряват финансово всеки отделен случай на прилагане на СРС от ДАТО, щом са преценили, че е нужно и са го поискали. Така ще бъде ясно кой за какви разходи носи отговорност и дали тези разходи са били поне относително ефективни, смятат вносителите.

ДАТО ще е правоприемник на всички активи и пасиви на СДОТО, а така също и на информационния фонд и архива.

Управляващите обсъждат реформи, с които Пожарната и "Гражданска защита" също ще излязат от структурата на МВР, каза за БНТ депутатът от "Коалиция за България" Младен Червеняков. По думите му, МВР трябва да бъде ведомство с две функции - полицейска и охранителна, и всичко, което пречи на изпълнението им, трябва да излезе извън министерството.

Вече стана ясно, че Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" ще бъде преместена от МВР в Държавната агенция „Национална сигурност".

Прокуратурата поиска от парламента сваляне на имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, за да може срещу него да бъде повдигнато обвинение за бездействие, че като министър е позволил на свои подчинени в СДОТО да използват незаконно СРС-та.