Пред БНР Калфин обясни зад какъв кабинет биха застанали от партията на Георги Първанов:

"Ние бихме подкрепили една широка коалиция. Широка означава първата и втората политическа сила да участват в нея. Страх ме е, че дясноцентристка коалиция доста ще се различава от това, което ние защитаваме, и трудно ще намерим общата основа, но нека да изчакаме".

Калфин подчерта, че преговорите между ГЕРБ и АБВ са в неделя и затова не искат да предрешават резултата. В преговорния екип на АБВ ще участват той, Румен Петков и Борислав Борисов.

До този момент обаче ГЕРБ не успя да постигне съгласие за общо управление с нито една партия. С БСП имат непреодолими различия, с ДПС не биха управлявали заради подкрепата им за кабинета "Орешарски", дори в Реформаторския блок видяха ненадежден партньор. Все пак Бойко Борисов заяви, че ще им даде "още един шанс".

Днес преговорният екип, изпратен от него, ще разговаря с представителите на Патриотичния фронт (НФСБ-ВМРО). Те се смятат за по-сигурен партньор на ГЕРБ в бъдещото управление. Двете партии обаче не могат да направят мнозинство, затова ще им е нужна подкрепата на още формация и като възможна такава се спряга АБВ.