"Президентът Радев беше избран като натовски генерал, а сега имаме президент, който си е свалил натовския камуфлаж и виждаме отдолу руската му рубашка." Това заяви депутатът от "Продължаваме Промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев в интервю за bTV по повод критиките на държавния глава, че парламентът няма обществена легитимност да променя конституцията.

Според Мирчев част от конституционните промени са насочени към ограничаване възможността на президента да преправя геополитическия курс на страната, а неговите служебни правителства да вземат дългосрочни решения, без да са упълномощени от никого и да носят отговорност. "България е парламентарна република и основните решения трябва да се вземат от парламента", напомни политикът от "Да, България".

Като една от "най-големите бели" на президента и служебния му кабинет според Мирчев е била сделката с "Боташ", защото за 13 години България трябва да плати 2,2 млрд. долара на Турция, без да има значение дали се пренася изобщо газ. "Едно служебно правителство взема решения за 2 месеца за 13 г. напред, без да носи отговорност за каквото и да е", каза Мирчев.

Депутатът даде още един пример за еднолично управление от президента - с назначаването на шефовете на спецслужбите. "Президентът се събужда една сутрин с идеята да смени шефа на ДАНС и със следобедното си кафе вече го е сменил - това не искаме да се случва повече", каза Мирчев. И нарече напълно недопустимо поведението на сегашният ръководител на ДАНС, който си позволява да дава оценки за народните представители и партии. "Представете си шефа на ФБР да го направи в Конгреса - ще бъде сменен на секундата", каза депутатът.

Според Мирчев в момента ДАНС не работи срещу руското влияние в България. "В момента дори се спират разследвания срещу руското влияние. Затова искаме да реформираме службите. Ще го видим, като променим конституцията", каза той.

Политикът от ПП-ДБ заяви, че в парламентарната група не е обсъждан изобщо вариант друг освен Мария Габриел да бъде министър-председател след ротацията във властта напролет. Не се разглежда изобщо и въпросът за приемане на имигранти в замяна на пускането ни в Шенген за летищата, както настоява Австрия. По думите му, целта е да бъдем приети в Шенген по суша още през 2024 г. и за това трябва да имаме ясна дата още сега, при очакваното ни приемане във въздушния Шенген.

Приемането на промените в Конституцията трябва да приключи 4-5 дни преди Коледа, каза още Мирчев. И напомни, че президентът Радев още преди 2 години обяви, че има свой конституционен проект. "Но очевидно няма, нормално беше президентът да излезе и да каже - това са моите предложения, но вие не искате да ги приемете, щом не го прави, очевидно няма такива", каза той.

На въпрос дали ще има споразумение за назначенията в регулаторните органи, Мирчев отговори, че се готви механизъм за вземане на решенията, а не споразумение. "Слагат се имена на масата, прави се дълбочинна проверка, защото някой може да има корупционни зависимости, например. За нас е важно не да си сложим квоти за една или друга партия, а наистина да има селекция и регулаторите да работят. Когато те функционират, работи бизнесът и държавата. В момента регулаторите са зависими от политици", каза Мирчев. И обясни, че ролята на партиите в назначенията е в носенето на политическа отговорност: "Носейки отговорност пред гражданите, партиите могат да кажат - този става, този не. Аз например ако чуя, че някой си е взел апартамент за 30 000 лв. в центъра на София, а ще управлява например бюджет на здравната каса за 8 млрд. лв... И обратно, новият представител на държавата в "Лукойл" съвестно защитава интереса на държавата, не като предишния, който защитаваше руския интерес".

Мирчев заяви още, че не са договаряни нови пакети военна помощ за Украйна след гласуваните в края на миналата седмица. "Не съм голям фен на раздаването на оръжие, искам да си модернизираме армията и е обидно нашите военни да служат със старо съветско въоръжение. Не искам войната да дойде у нас, в момента Украйна се бие вместо нас, затова трябва да направим всичко възможно да им помогнем, за да защитим страната си. Защото искаме да живеем в нормален мирен свят и нападната страна да си върне териториите, а виновните да отидат на военен съд", каза той. И добави, че до момента България е дарила на стойност няколко километра магистрала, а Украйна е купила въоръжение и боеприпаси за 5 млрд. лв.

Мирчев отхвърли обвиненията, че с даряването на стоте БТР-а на МВР се намалява боеспособността на българската армия. "Това е лъжа, че плуват, МВР имат 500 високопроходими машини, 8 от които верижни, включително амфибия. Не е отговорно президентът да използва опорки на "Възраждане" в мотивите за бронетранспортьорите", каза Ивайло Мирчев.