"На това правителство докладът не дава никакъв шанс, то в някаква степен е отписано", заяви на брифинг съпредседателят на СК Иван Костов след излизането днес на официалния доклад за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред.
"Представях си, че ще има мониторинг, че той ще продължи, че ще бъде редовен, че ще ни се даде шанс", подчерта Костов, цитиран от БГНЕС.

България редовно ще бъде проверявана не само от комисия, съставена от експерти на ЕК, а и от заинтересовани страни-членки, което означава, че всяка страна, която е критично настроена към България, може на тези периодични и прецизни, внимателни проверки да изпрати свои наблюдатели, коментира лидерът на ДСБ.
"Питам се заслужава ли ГЕРБ да се нарича все още Граждани за европейско развитие на България вместо Граждани за европейски провал на България", добави той.

Според сините оценката за политическата воля в петгодишния период на мониторинга е еднакво незадоволителна както за Тройната коалиция, така и за ГЕРБ. В декларация на Синята коалиция се казва: "ЕК очевидно не храни надежди, че правителството на ГЕРБ в оставащата година от мандата си ще постигне напредък в областта на правосъдието и вътрешния ред и затова предвижда следващия доклад на ЕК да е в края на 2013 г. - шест месеца след встъпване в длъжност на следващото правителство.
Докладът дава ясна оценка за деструктивната роля на вътрешния министър Цветанов в борбата му с престъпността, корупцията и във войната му със съдебната система в България. Министърът е визиран директно в констатацията, че "независимостта на съдебната система е поставена под въпрос от серия директни политически критики към определени съдии".

Възможно най-грешната позиция на правителството е това, което направи Цветан Цветанов – да оспорва констатациите в доклада и да каже, че всъщност всичко е наред, заяви пък Мартин Димитров на брифинга с Иван Костов.

Лидерът на ДСБ се обърна и към левицата.
"Най-неуместното в момента е БСП да иска от правителството на ГЕРБ вот на недоверие, защото 40% от констатациите в този доклад се отнасят за управлението на БСП, на ДПС и НДСВ", каза Костов по повод анонса от вчера на Сергей Станишев за начало на консултации за искане на вот на недоверие, предаде "Фокус".

„Най-честно, най-почтено е в момента БСП да не си мие ръцете, а да признае всички свои грешки, които са довели до пълната ни изолация от ЕС, и от парите на Европа, до които доведоха България, и след това да седне на преговори – да се търси национален консенсус, за да се стартира силно и убедително съдебна реформа", коментира бившият премиер.

БСП

Докладът действително е убийствен, заяви председателят на БСП Сергей Станишев в Бургас.
"Спомнете си с какви обещания дойде ГЕРБ - първо, че ще пребори организираната престъпност и корупцията и това е основно обещание; второ, че ще вкарат България в Шенген; трето, че ще стане България член на Еврозоната. И трите обещания са провал", възмути се той.

Лидерът на БСП бе категоричен, че няма резултати и последователност в политиката на това правителство. Станишев е разтревожен, че е необходим външен натиск, за да се случват промени в България и допълни, че не се зачита разделението на властите в България, оказва се натиск върху съдебната система и се правят опити тя да бъде овладявана.
"Това е убийствена характеристика", каза лидерът на БСП.

Според Станишев има всички основания за вот на недоверие заради тежките оценки, които ЕК дава на България.

Лидерът на БСП изтъкна, че е любопитно съвпадението на ареста на депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов и представянето на евродоклада. "Един скандал да засенчи друг чисто тактически", обясни замисъла на управляващите той. Станишев напомни, че Аврамов пряко е участвал в натиска на изборите в Лом през есента на 2011г. и попита дали Цветанов като шеф на щаба не знаел за тези методи, които тогава са използвани.

"Оценките в доклада потвърждават редица наши изявления и предупреждения, че не може активният пиар да подмени същинската работа. Този път много ясно се посочва, че причините са и трите власти – полиция, прокуратура, съд", заяви обаче Михаил Миков от БСП. „Следващият доклад е извън мандата на ГЕРБ, нещо повече – удължава се срокът, защото очевидно капацитетът на България не стига за изпълнение на набелязаните 17 препоръки”, изтъкна той.

„Ако има нещо добро в доклада, е една оценка за създадената законодателна база. Понеже оценката е за 5-годишен период, не трябва да премълчаваме, че докладът е добра оценка за свършеното, включително в двете години от управлението на Тройната коалиция, особено по отношение на конституционните промени, които създават добра законодателна основа, плюс процесуалното законодателство”, подчерта Миков.

ДПС

ДПС ще са съвносители на вот на недоверие на кабинета заради провала на вътрешната политика, заяви пък Лютви Местан. От партията очакват още утре вотът на недоверие да бъде внесен, а следващата седмица да бъде подложен на гласуване.
"В доклада има изрази като системни дефекти. Системността е основно качество на властта, което явно не се притежава от днешните управляващи. За съжаление, въпреки някои илюзорни очаквания, че в новия запис липсата на насока на политиката може да се видоизмени в малко по-щадяща форма за кабинета, и този израз е съхранен", добави депутатът от ДПС.

Според него моделът ГЕРБ е изчерпан, депутатът смята, че колкото по-скоро се смени правителството, толкова по-добре.
"Точно това послание на ЕК може да се чете във факта, че следващият доклад ще бъде не юли на 2013-а, а в края на 2013-а. Изглежда, че ЕК не иска да оценява това правителство. Следващата оценка няма да бъде на това правителство, а на следващото правителство, което ще управлява България", добави Местан.

Меглена Кунева

Докладът на ЕК е повод да се свика Консултативният съвет за национална сигурност, заяви пред БТА пък лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева. 
"Страна с такова положение на правоохранителната и на правораздавателната система няма как да каже на хората: "Отглеждайте тук децата си, правете тук бизнес, чувствайте се сигурни". Във всяка държава с подобен остър проблем двамата отговорни министри биха си подали оставка", добави бившият еврокомисар.

ГЕРБ

Нямаме никакви упреци за работата на Цветан Цветанов като човека, който трябва да бъде начело в битката срещу организираната престъпност и корупцията, заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова.
Във връзка с уволнението на Мирослава Тодорова, по думите на Фидосова, в доклада на ЕК е отчетено, че дисциплинарната практика не е била достатъчно ясно изразена.

Според Фидосова, докладът говори за лутане и липса на посока първоначално, след което категорично казва във връзка с действията на МВР, че от 2010 г. откакто управлява правителството на ГЕРБ, битката срещу организираната престъпност се е засилила и "има сериозни постигнати резултати и спечелване на доверие на европейските партньори".

Във връзка с готвения вот на недоверие към правителството, тя каза, че от ПГ на ГЕРБ не се притесняват от него.
„Не знаем какъв би бил мотивът за вот на недоверие. Имахме три неуспешни такива, нямаме притеснение за следващ”, каза още Фидосова.