Правителството на Испания ще поеме контрола над Каталуния, ако регионалният лидер Карлес Пучдемон отговори твърде неясно на въпроса на Мадрид дали е обявил независимост от Испания, заяви испанският вътрешен министър Хуан Игнасио Соидо, цитиран от Ройтерс и БТА.

Във вторник вечерта Пучдемон обяви независимост, но в следващите секунди отложи влизането й в сила и призова за преговори с Мадрид за бъдещето на Каталуния.

Испанският премиер Мариано Рахой му даде срок до понеделник да изясни позицията си и до вторник да промени решението си, ако настоява за отделяне. Той заплаши, че ще преустанови автономията на Каталуния, ако Пучдемон избере независимостта.

"Отговорът трябва да е недвусмислен. Той трябва да каже "да" или "не". Ако отговори двусмислено, това означава, че не иска диалог и тогава испанското правителство ще трябва да предприеме действия", предупреди вътрешният министър.

Пучдемон, който води консултации с каталунски партии за отговора си, е изправен пред дилема. Ако каже, че е обявил независимост, испанското правителство ще се намеси.

Ако каже, че не я е обявил, крайнолявата каталунска партия "Кандидатура за народно единство" (CUP) вероятно ще оттегли подкрепата си за неговото правителство на малцинството.

Каталуния иска диалог, но за условията за независимост
 
Каталунският вицепремиер Ориол Жункерас предупреди, че отправеното към Мадрид предложение за диалог може да се отнася само за независимостта на Каталуния. Това изявление на Жункерас затваря още малко вратата за постигане на разбирателство между двата лагера.

Заместникът на Пучдемон не разкри намеренията му, но ясно показа, че за него независимостта остава единственият възможен вариант.

Предложението за диалог, отправено към испанското правителство, трябва да се отнася до създаването на републиката и нашия ангажимент към независимостта, подчерта Жункерас в реч, произнесена в централата на ръководената от него партия Републиканска левица на Каталуния.

"Трябва да е ясно, че най-добрият начин да се стигне до независимост е да разговаряме с всички, или поне с международната общност. Но в същото време имаме безусловен и абсолютен ангажимент да изпълним мандата, даден ни на 1 октомври", добави бившият евродепутат.

Жункерас призова сепаратистите към единство.

Много поддръжници на твърдата линия бяха разочаровани от решението на Пучдемон да отложи с няколко седмици обявяването на независимост, с надеждата да започне преговори с Мадрид.

Най-добрият път напред е сепаратистите да покажат на света кой предлага диалог и кой го отхвърля, подчерта Жункерас.

След референдума от 1 октомври срещу каталунския вицепремиер бяха заведени дела за "неподчинение", "неизпълнение на задълженията" и "разхищение на обществени средства".

Юнкер: Не можем да позволим отделянето на Каталуния

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в петък изрази притеснения относно каталунската криза, посочвайки, че отцепването ще доведе до подобни случаи в цяла Европа, пише испанското издание El Pais.

„Ако позволим на Каталония да се отдели, други ще направят същото“, заяви Юнкер по време на реч в люксембургски университет. „Не искам това. Не би ми харесвало след 15 години ЕС да се състои от 98 държави“, добави той.

Положението е сравнително сложно с 28 държави, а с 98 просто няма да е възможно, добави той, илюстрирайки думите си с факта, че едва 5-6 държави в Европа нямат териториални спорове в границите си.

Юнкер добави, че европейските институции биха действали като посредник в кризата единствено в случай, при който испанският министър-председател Мариано Рахой сам пожелае това.