Има нужда от мъдрост, има нужда от решение сега. Нашето предложение е да изберем временен председател на Столичния общински съвет (СОС), Грети Стефанова, за да можем да решим част от неотложните проблеми на града, заяви столичният кмет Васил Терзиев на брифинг в СОС. Това е нашето предложение, смятаме, че в подкрепата му не стои разговорът дали сме леви или десни. Предлагаме временно решение, без да застрашаваме работата за града. Надяваме се подкрепа на нашето предложение, посочи кметът.

"За нас е важно да приемем план-сметката за боклука, да приемем разплащането на проекти и да продължим политическите разговори до момента на приемане на бюджета. Това трябва да се случи към края на февруари. Смятаме, че в подкрепата на това предложение не стои въпроса леви ли сме, десни ли сме", каза Терзиев.

Той обясни, че неотложните проблеми са свързани с разплащането на част от проектите с европейско финансиране, където има опасност от загуба на безвъзмездна финансова помощ и риск за следващите етапи на тези проекти.

"Има 70 млн. лева за плащане и 0 лева по сметките. Това е наследство, с което аз трябва да се разправям. 70 млн. лева, които няма с какво да ги разплатим", подчерта столичният кмет.

Става въпрос за проблем с разплащането на 70 млн.лв. по инфраструктурни проекти, което ако не бъде направено, се рискуват около 40 млн.лв. загуба на безвъзмездно финансиране плюс 200 млн.лв. от следващия цикъл, за които много бързо трябва да се действа. По сметките за тези проекти пари няма, информира още Терзиев.

По думите му, ако не бъде избран председател, средствата могат да дойдат чрез постановление на Министерския съвет. Втората алтернатива е пренасочване на част от парите. Краят на декември е крайният срок, затова трябва да се намери решение, призова кметът.

Терзиев се обърна към общинските съветници от БСП и "Възраждане", които напуснаха залата на Столичния общински съвет: "Аз бих ги попитал дали няма да ги е срам да си получат заплатите в края на месеца. Най-вероятно - не."

"Няма да приема панаири и отказвам да ми се вменява отговорност, а вие да вдигате ръце. Това, че някой е опозиция, не е амнистия", катеричен бе Терзиев, обръщайки се към общинските съветници от ГЕРБ-СДС.

"Тука няма ляво, няма дясно. Когато имаме проблеми, които чукат на вратата, ми се вменяват проблеми, създадени от други", каза още Терзиев.

Той обвини съветниците в местния парламент в незачитане интересите на софиянци, след като нито една от политическите групи в Столичния общински съвет не заяви подкрепа за предложената от ПП-ДБ-СС Грети Стефанова за председател на Столичния общински съвет.

Преди това Иван Таков от БСП каза, че "не можеш да призоваваш за разум, след като под прозорците на по-малко от 500 м от тук се извършва страшно беззаконие и то се извършва от държавата и кметът можеше да го спре".

"Да, трябва да се работи, трябва да се приеме бюджет както на държавно ниво, така и в София, само че не от хора, които не спазват законите и реда. През последната една седмица станахме свидетели на абсолютно фашистко отношение към Паметника на съветската армия"", заяви и Деян Николов от "Възраждане".

Дебатът в СОС продължава вече близо 3 часа, но засега без резултат.

Междувременно пред Столичната община се провежда протест на столичани срещу демонтирането на Паметника на съветската армия.