И петият опит за избор на председател на Столичния общински съвет с нова номинация не събира нужния брой гласове.

Групата на ПП-ДБ-"Спаси София" предложи за поста най-възрастния член на СОС Грети Стефанова от ДСБ, но ГЕРБ-СДС, БСП и "Възраждане" обявиха, че няма да я подкрепят.

Преди да се премине към процедурата за избор на председател на СОС, групата на "Възраждане" излезе с декларация срещу демонтиране на Паметника на Съветската армия и поиска софиянци да решат спора с референдум.

След това думата взе общинският съветник от Продължаваме Промяната - Демократична България - Спаси София Борис Бонев, който обяви нова номинация на групата за председател на СОС.

"Предлагаме Грети Стефанова за председател на Столичния общински съвет (СОС), защото тя е достоен кандидат",  заяви Бонев. По думите му "това е стъпка към разбирателство и призив отговорността да стане водеща".

Снимка: БТА

Той обясни, че Грети Стефанова е най-възрастният общински съветник, с най-много житейски опит в СОС, а преди това и в администрацията. Бонев обясни, че предлагат Стефанова, за да бъдат приети докладите за милионите левове за канализация, за да бъде приета План-сметката и за да бъде приет бюджетът на София. Бонев даде пример с избора за председател на Народното събрание, а именно Вежди Рашидов. По думите му Рашидов, също като Стефанова, е бил най-възрастният и с най-много опит, което според Бонев е пример за демократична практика, при липса на мнозинство.

Снимка: БТА

В София в момента се пише история и тя не е никак добра, коментира Бонев. Институциите, които са призвани да защитават обществения интерес, трябва да надмогват егото си и политическите си интереси в името на това да се върши работа за града, добави още той. По думите му трябва да се превъзмогне тази ситуация, защото ще се изгубят много пари за столицата.

Снимка: БТА

След направеното предложение от ПП-ДБ (Спаси София) от групите на БСП и "Възраждане" напуснаха залата. А Пламен Данаилов е номинацията за председател на общинските съветници от ИТН.

Заради поставянето на условия под натиск, а и заради събитията покрай Паметника на Съветската армия (ПСА), БСП и "Възраждане" напуснаха залата. И от двете политически сили отговориха, че няма да подкрепят избора за Грети Стефанова и няма да издигат собствени кандидатури. Иван Таков от БСП поясни, че заради доказано незаконните действия по ПСА от партията искат оставката на областния и зам.-областния управител на София, както и на кмета на район "Средец" Трайчо Трайков.

"Нищо не се е променило в последния месец, освен че се показват някакви документи, коментира Деян Николов от "Възраждане. По думите му в СОС вървят към "сглобка" между "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ. Според Николов в такъв сценарий от "Спаси София" ще се оттеглят. Общинският съветник обясни, че на национално ниво има такава коалиция и призова да се разберат за такава и на местно. От "Възраждане" не бихме участвали в такъв тип "сглобка", каза Николов и допълни, че са присъствали на един разговор по политики, но няма как да направят коалиция с ПП-ДБ ("Спаси София"). Демонтажът на Паметника на Съветската армия е "черешката на тортата" в нашето неразбирателствто, посочи още той.

Преди това в реплика на Бонев в зала общинският съветник от "Възраждане" Карлос Контрера заяви, че не приема аргумента, че Грети Стефанова е подготвена за поста. И даде пример при избора на кмет на район "Красно село" в предишния СОС, когато е била предложена за поста. "Тя самата тя каза, че това предпожение било взето на три ракии и си направи отвод, че не е подговена за поста", каза Контрера и попита как тогава сега ще отговаря за всички столични райони на Столична община.

Снимка: БТА

В аргументите си против избора на Стефанова, той посочи още, че тя "системно нарушава правилника на СОС" и налага "типично болшевишки методи" в решенията кой да говори.

Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС също заяви, че не подкрепя номинацията на Грети Стефанова като видя демагогия и лицемерие в призова на Бонев за загърбване на егото на общинските съветници, като вече 10 дни чакат предложенията за програмата им за управление на града. "Вие сте шампиони по загърбване на егото", каза още Прошков по повод решението за демонтиране Паметника на Съветската армия.

"Ако ще има ляво управление на София, ние няма как да бъдем част от него", заяви и общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев на брифинг в Столичния общински съвет (СОС).

Снимка: БТА

От три седмици ние предупреждаваме, че в София се готви тежка червена сватба. Всички, изказват съжаление, че тя не се състоя заради нарязването на Паметника на Съветската армия, каза Георгиев. Според него тайно, извън прожекторите, се водят разговори между "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") заедно с групата на БСП в СОС. Имало е разговори с Корнелия Нинова, никой от тях не отрече, коментира Георгиев.

Снимка: БТА

Той каза, че "всички циркове за разговори и изпращането на писма бяха за отвличане на вниманието и поста на председател на СОС да бъде даден на БСП". Проблемът продължава да се задълбочава, защото София е на автопилот", посочи Георги Георгиев.  А Антон Хекимян посочи, че Борис Бонев се оплаква от рано сутрин по медиите, че някой е отрязал ръката на МОЧА, която е трябвало да ги подкрепи в СОС.

Снимка: БТА

"Когато говорим за отговорност е добре и тези, които са управлявали също да поемат отговорност. Има 70 млн. лева за плащане и 0 лева по сметките. Това е наследство, с което аз трябва да се разправям. 70 млн. лева, които няма с какво да ги разплатим. Има обективна реалност!", заяви на свой ред кметът на София Васил Терзиев пред общинските съветници.

"Няма да приема панаири и отказвам да ми се вменява отговорност, а вие да вдигате ръце. Това, че някой е опозиция, не е амнистия", заяви още Терзиев, обръщайки се към общинските съветници от ГЕРБ-СДС.

Той обвини съветниците в местния парламент в незачитане интересите на софиянци.

"Тука няма ляво, няма дясно. Когато имаме проблеми, които чукат на вратата, ми се вменяват проблеми, създадени от други", каза още Терзиев.

Преди началото на заседанието бе организиран и протест от леви структури и "Възраждане" пред сградата на Столичната община, който продължава и в момента.

Припомняме, че Столичният общински съвет прекрати предишното си заседание на 7 декември и отложи за 18 декември избора на председател. Това се наложи, тъй като отново не бе постигнато съгласие.

Кандидатите на партиите през по-миналата седмица бяха от "БСП за България" - Диана Тонова, "Възраждане" - Красимир Гълъбов, "Има такъв народ" - Пламен Данаилов. От "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") оттеглиха кандидатурата на Борис Бонев, а от ГЕРБ-СДС не издигнаха кандидат.

Изборът на председател на СОС не търпи отлагане, написа в профила си във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев вчера. Той подчерта, че всички общински съветници са длъжни да защитят един единствен интерес - този на софиянци.

Нека в СОС се разбират както могат. На нас втора сглобка ще ни дойде в повече. Това каза в събота в Казанлък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който беше гост на Националната зимна академия "Лидерството и мирът - отговорности и предизвикателства пред жените на ръководни позиции". "Ние не участваме в преговорите за председател на СОС", отбеляза Борисов.