Подуправителят на БНБ Петър Чобанов е готов да стане служебен премиер, ако му предложат поста. Това е заявил той пред "Епицентър"

"Аз съм последователен в своята позиция", подчертава Чобанов и добавя:

"В предходната процедура през март тази година заявих, че тогава, когато има риск за конституционна криза, за финансовата стабилност и за държавността като цяло - съм съгласен да участвам в тези разговори за служебен премиер".

По думите му страната навлиза в сценарий, много подобен на конституционна криза.

"В такава ситуация няма как да откажа да участвам в разговори за служебен премиер и да поема тази отговорност. Виждам, че г-н Главчев също заема достойна подобна позиция", отбеляза Петър Чобанов.

Преди отказа на президента Румен Радев да подпише указа за правителството на Горица Грънчарова-Кожарева Чобанов също беше изразил готовност да поеме поста, но само ако "установя, че се появяват екзотики, които заплашват финансовата стабилност, фискалната стабилност и пътя на България към еврозоната".

Междувременно заради отказа на държавния глава Кожарева обяви, че подава сигнал до главния прокурор Борислав Сарафов. Тя заяви, че ѝ е оказван натиск за това Калин Стоянов да не фигурира като служебен вътрешен министър в предложения от нея кабинет.

На този фон съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Ивайло Мирчев от "Да, България" заявиха, че Делян Пеевски е пробил Горица Кожарева - така коментираха безпрецедентния отказ на президента Румен Радев да подпише указ за проектокабинета "Кожарева".

"Пеевски проби Кожарева! Калин Стоянов се превърна в пример за превзетата държава", написа Петков.