Строежът на Националната детска болница ще започне юни 2025 г. Има готов и одобрен проект. Това потвърдиха премиерът Димитър Главчев и здравната министърка Галя Кондева.

Той отбеляза, че до 15 ноември се очаква да бъде разчистен теренът в Горна баня, където ще бъде построено лечебното заведение. По думите му остава да се довърши само разчистването на подземните помещения на една от съборените сгради.

Премиерът посочи, че структурата и капацитетът на болницата включва около 400 места и 26 отделения и целта е да се осигури комплексна грижа за малките пациенти.

Още снимки вижте ТУК>>

"Важното е, че за 4 години ще бъде преодолян застой от 40 години", каза Главчев за завършването на строежа на болницата, предава БТА.

По-рано здравната министърка Галя Кондева коментира в ефира на БНТ, че има напредък при строежа на Националната детска болница,

"Наваксахме изоставането, дори изпреварихме сроковете по подготовката на терена. Изцяло премахнати са двете сгради на територията, където ще бъде новото лечебно заведение в квартал "Горна баня", коментира тя в предаването "Денят започва с Георги Любенов".

Снимка: БТА

"След продължителни дискусии и поредица от срещи най-после имаме готов, одобрен проект за структура на Националната детска болница - ще има 440 легла, 26 клиники и отделения", обобщи министърката на здравеопазването.

Снимка: БТА

Тя поясни, че остава да се довършат работите по премахване на подземни нива.

Снимка: БТА

"Фокусът е върху комплексната грижа за малките пациенти. Следват два етапа по функционалност и оборудване, изготвят се процесите по визия и проектиране. Като финално изпълнение в графика е предложено май 2028 година, тази дата е реална, като е възможно да се случи и в началото на годината", коментира здравната министърка.

Снимка: БТА

"Има ясна визия за броя на специалистите. Ориентировъчно ще са необходими над 350 лекари и над 500 медицински сестри", добави тя.

Снимка: БТА