"Не търсим повод да оспорваме изборния резултат. Нашата цел е да проведем легитимни избори и цялото общество да има доверие в техния резултат, какъвто и да е той. Прозрачността на отчитането на гласовете е ключов елемент в това", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред Нова телевизия.

"Твърдим, че моментът на отчитането на бюлетините е момент, в който няма никакви пречки този процес да се излъчва пряко. Нашата платформа предоставя технологичната възможност тези стриймове да бъдат събрани на едно място, така че наистина да се постигне прозрачност. Ще обжалваме решението на ЦИК, което препятства тази възможност", каза още той.

"Въпросът не е колко гласове ще дойдат за нас от чужбина. Правим усилия да изпълним един голям национален приоритет. Навсякъде, където има и един български гражданин, е България. Това изисква българската държава да полага много сериозни усилия да ангажира в изборния процес всеки един гражданин, който иска да може да гласува. Борим се за възможността всеки български гражданин да може да гласува за когото иска", коментира още съпредседателят на "Демократична България".

И допълни: "Искаме да инвестираме в изборен процес, който може да рестартира българската демокрация и всички ние да имаме доверие в него".

Според Иванов на тези избори процесът на отчитане е усложнен.

"Причината е в машините и начинът, по който бяха интегрирани в изборния процес. Беше избран най-сложният от всички да бъдат отчетени гласовете, дадени чрез тях", коментира той.

Запитан дали е възможна коалиция със Слави Трифонов и Мая Манолова, той отговори: "Зависи от това дали с тях можем да намерим препокриване на приоритетите ни и именно затова водим публичен разговор, защото е важно това да се види от избирателите".