Ник Мерил от предизборния щаб на Хилари Клинтън заяви, че разпитът е продължил 3,5 часа, а самата Клинтън доброволно е отишла на него.

Той дори нарече „събеседване“ въпросите на служители от ФБР и отговорите на Клинтън, предадоха АФП и ТАСС, цитирани от БГНЕС.

Кандидат президентката на Демократическата партия и предизборният й щаб твърдят, че става дума за банална проверка на случаи от периода 2009 -2013 година.

"Но действащи служители и лица в оставка от ФБР и Министерството на правосъдието се опитват да определят дали е било извършено престъпление",
отбеляза по-рано вестник „Вашингтон пост“.

Докато е била държавен секретар, Хилари Клинтън е използвала сървъра на личния си имейл в нарушение на правителствените правила и без разрешението на служителите по сигурността в Държавния департамент.

Това се констатира в доклад от вътрешен одит във ведомството, огласен в края на май и цитиран от информационните агенции.

Обстоятелството, че Клинтън е ползвала за правителствени нужди частния си имейл от дома си в Чапакуа, щата Ню Йорк, бе досега обект на няколко разследвания, включително и продължаващото разследване на ФБР.

В огласения доклад на генералния инспектор на Държавния департамент се говори за "продължителни, системни слабости" в архивите на департамента още преди мандата на Клинтън и се установяват проблеми в архивирането на имейлите на някои от нейните предшественици.

Същевременно се отправя критика към претендентката за президентската номинация на демократите, че е ползвала личната си електронна поща за държавни цели, без да има право на това.

Разпитът на Клинтън показва, че разследването навлиза във финалната фаза и скоро може да се очаква решение дали е било извършено наистина престъпление от Хилари Клинтън.

Случаят се гледа от юли миналата година, след като генералният инспектор на разузнаването на САЩ е стигнал до извода, че част от посланията, които са минавали през личния сървър на Клинтън, съдържат секретна информация.