Той коментира отнетия от Агенция "Митници" лиценз на два от данъчните складове на бургаската рафинерия заради липса на задължителни измервателни уреди. По думите на вицепремиера в страната има запаси за нормална работа на системите един месец, но ако кризата се е била задълбочила, е можело да възникне сериозен проблем.

Според Цветанов, когато се взема подобно решение, трябва да има ясен план за действие.
"Аз казах, че ние имаме резерв и можем да функционираме един месец с наличните запаси, които имаме. Но представете си, че тази криза се беше задълбочила в месеци. Ние трябва все пак да направим процедури, за да вземем подобни количества гориво от който и да било вносител в страната, който ще започне да внася тези количества. Не е толкова лесно и просто", коментира той, цитиран от в. "Дневник".

Вътрешният министър призна, че МВР дължи 8 млн. лева на „Лукойл" за гориво, но вече е разработен план за разсрочено плащане.

Преди време, на заседание на правителството, на въпрос за отнетите лицензи Цветанов критикува, че “тия акции трябва да се обсъждат предварително и че целият шум трябва да приключи възможно най-бързо. Премиерът Бойко Борисов обаче побърза да успокои, че няма конфликт между Цветанов и финансовия министър Симеон Дянков, който твърдо стоеше зад решението за отнемане на лиценза.
Цветанов отрече днес, че има противоборство между него и Дянков и заради парите в бюджета за сектор "Сигурност".

В интервю за "Труд" бившият посланик на САЩ в България (2002-2005 г.) Джеймс Пардю коментира проблема с “Лукойл” като "политическа драматизация на най-високо ниво".
"Не знам, така и не можах да разбера как в един момент всичко се върна в изходна позиция. Не мога да определя дали някой просто искаше да покаже, че е много твърд, или причината е от икономическо естество", заяви той по повод досегашния развой на събитията - съдът спря отнемането на лиценза и "Лукойл Нефтохим" продължи да работи.

"От друга страна, мисля си, че в България още не е направено нищо конкретно за намаляване на зависимостта от само един доставчик на енергийни ресурси. А това дава прекалено много влияние на този доставчик", добавя той.