След близо 3 часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на номинирания от ИТН Любомир Каримански за управител на БНБ.

От гласувалите 235 народни представители 59 бяха "за", 36 - "против", 140 - "въздържал се". Предложението беше прегласувано по искане на ПГ на ГЕРБ, като Тома Биков обясни, че не са гласували, за да видях дали в почивката от 30 минути нещо в коалицията се е променило.

Кандидатурата беше подкрепена от ИТН, ДПС и един депутат от ГЕРБ. Отрицателен беше вотът на двама депутати от ПП, трима от ДБ, 18 от БСП и 13 от "Възраждане". Въздържалите се народни представители бяха 65 от ПП, 56 от ГЕРБ, 7 от БСП и 12 от ДБ.

"Благодаря на всички, които гласуваха за мен и на всички, които не гласуваха за мен. Голяма част от тези, които не гласуваха за мен, в личен разговор ми казаха, че ме подкрепят и поради политически решения няма да могат да гласуват така, както биха искали да гласуват", заяви Каримански от парламентарната трибуна веднага след гласуването.

По думите му той е научил урок, че продължаването на промяната не е по-важно от преследването на сметката.

"Получих голям и мъдър политически урок. Не контролът над парите на България, а знанието е незаменима ценност. Точно това се надявах, че ще бъде разбрано. Но накрая знанието получих аз, не вие, народните представители. Искрено благодаря за този урок", коментира номинираният за управител на БНБ и продължи:

"Разбрах, че преследването на сметката е по-важно от продължаването на промяната - да ми е за обица на ухото".

Каримански отбеляза, че общото между банките и политиката е доверието и то е много ценен капитал. Струваше ли си да се похарчи толкова доверие с лека ръка, попита Каримански и се обърна към колегите си в средата на залата: "Сигурно ще научите този урок в следващите дни, месеци и години".

Снимка: БТА

"Твърдеше се, че съм почтен и работлив. Почти една година от съвместното ни пребиваване в тази зала. Изглежда съм бил такъв, когато два пъти през бюджетната комисия минаха бюджетите на България. Положих всички усилия и проявих една несправедливост към хората, опазващи културната памет на България, каквито без съмнение са културните работници. Устоях независимата си позиция на свободен човек", отбеляза още Каримански.

И добави: "Оказа се, че съм със спорна репутация чак след това обаче - интересен урок. Твърдеше се, че 60 млн. от бюджета по грешка на Финансовото министерство са отишли към фирми, за които е заинтересована опозицията. Днес разбрах, че това не е било грешка - добър урок. Твърдеше се, че разчитам на ГЕРБ и ДПС, когато останах сам в надпреварата. Но никой не пресметна, че се разчита на тях, още в момента, когато издигнеш втори кандидат. Иначе сметката не излиза - странен урок".

"Забележително беше, че нямаше помия срещу мен, докато само аз бях анонсиран кандидат. Не е ли странно. Първите шепи кафява течност полетяха час-два, след като процедурата за внасяне на кандидатури приключи и станахме двама. Удивително съвпадение, но все пак - добър урок", каза още Любомир Каримански.

В началото на заседанието Тома Биков от ГЕРБ поиска Каримански да бъде заменен от бюджетната комисия с Кирил Ананиев, като условие да не подкрепят кандидата на ИТН. Председателят на НС Никола Минчев отказа да включи такава точка в дневния ред.

Снимка: БТА

"За нас, ако имате някакви съмнения в господин Каримански, не виждам как "Продължаваме промяната" може да продължи господин Каримански да е шеф на бюджетната комисия, която е може би най-важната комисия", подчерта Тома Биков от трибуната на парламента.

Снимка: БТА

Преди гласуването лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов поиска оставката на кабинета "Петков" и го обвини в поредица от лъжи.

"На лъжата краката са къси. Тежко зависимо и управленски импотентно правителство. Оставка и нови избори, на които българският народ да се яви, като на референдум за своето бъдеще", призова той. Костадинов обяви още, че вече фирми заплашват, че ще им пратят "азовци".

"Имате ли информация колко точно членове на полка "Азов" са влезли в България", попита Костадинов правителството и спецслужбите. 

Снимка: БТА

Последва и декларация от "Демократична България". Лидерът на ПГ Христо Иванов призова опозицията заедно да изработят промени в Конституцията. Той обърна внимание на закриването на спецправосъдието.

"Вчера ние закрихме една институция, която беше се превърнала в емблема и беше създадена, за да бъде паралелна структура на нормалното правосъдие и да отговаря на политическа конюнктура. Беше създадена, за да изпълни програмата "ние ги хващаме, те ги пускат", заяви от трибуната Иванов.

Той очерта, че следващите важни стъпки от съдебната реформа са реформирането на КПКОНПИ и да се изработи общ проект за промени в Конституцията. Христо Иванов призова и опозицията да се включи в поправките на основния закон.

"Защото алтернативата на изборите е абсолютно неприемлива за нас. Рискът да предизвикаме избори, които да спечели Путин, по никакъв начин не можем да си позволим сега", заяви лидерът на ПГ на ДБ.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ добави, че трябва към необходимостта от реформи, за които призова Иванов, да се включи и пресичането на полицейщината в страната, като визира МВР.

Снимка: БТА

"Давайте ребята жить дружно" - така обобщи стилистиката на изказването на Христо Иванов лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя напомни, че само преди няколко месеца управляващите не са пожелали диалог с опозицията за промени в основния закон, а сега изведнъж ги канят заедно да променят Конституцита. Тази тема не е запазена марка на вашата коалиция, т е надпартийна и общодържавна", напомни Атанасова. "Сетихте се изведнъж, че и други партии има тук. Ние и миналата година бяхме тук", заключи депутатката от ГЕРБ.

"Искам да чуя как се отричате от всичко, което заявявахте в продължение на години, как оценявате, че една политическа партия е тук, благодарение на вота на българските граждани, не говоря само за нашата", обърна се тя към ДБ. Атанасова припомни, че промените в спецправосъдието не са реформа и "плодовете ще ги берем по-късно".

"Кой беше заплашвачът с румънски номер?", попита Атанасова по повод заплахите към Каримански. "Как точно гласувате г-н Каримански да изнесе два много тежки бюджета и да оправи всичките ви бакии, защото нямате и понятие от това, а изведнъж той не покрива летвата ви "нулева толерантност към корупцията", защото нямал "достатъчно морални качества на висота"?", продължи да пита тя ПП и мнозинството.

"Най-малко очаквам да се извините на двама човека в тази зала - че вие позволихте председателят на най-голямата ПГ да бъде унижаван", каза тя за Андрей Гюров. "Вторият човек, на когото трябва да се извините, е г-н Каримански. Изляхте помия върху неговата кандидатура", отбеляза тя. И заключи, че в мнозинството е ставало въпрос за търговия - парите за пътища срещу управител на БНБ.

"Днес ще се случи и друго - мнозинството ви не може да избира гуверньор на БНБ, но коалицията ви е стабилна. Между другото, вие в коалиция ли сте с БСП?", попита Атанасова. И заключи, че след вота за Каримански ще се окаже, че мнозинство няма и ще трябва правителството да подаде оставка.

Георги Свиленски от БСП се обърна към Атанасова, посочвайки, че ГЕРБ трябва да обяви на избирателите си на каква цена и с какви договорки подкрепя кандидатурата на Каримански.

Снимка: БТА

"Кандидатът за БНБ ще бъде избран с вашите гласове на вашата партия. Джибко-Бибибко не е моя реплика и сега вие ще подкрепите кандидата на партията, която ви нарече Джипко-Бибибко. Напълно ви съчувствам", заяви Свиленски.

Тошко Йорданов от ИТН обясни, че управляващите сами са виновни за ситуацията, в която са попаднали, и помоли Свиленски да не говори "глупости".

Депутатът от ДПС Йордан Цонев отбеляза от парламентарната трибуна, че е невярно да се твърди, че Каримански не е компетентен.

"Олигархът, който се опитва да глътне цяла България, ще му приседне. Иска да си вземе лиценз на македонската банка. Вие си мислите, че тук има някаква тъпа фиксация. Това вреди на държавата", допълни Цонев.

Александър Ненков от ГЕРБ заяви, че времето на управляващата коалиция "изтича може би по-бързо, отколкото и на нас ни се иска".

По време на дебатите зам.-председателят на парламента Мирослав Иванов направи забележка на проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ за "постоянното му подвикване" от място. 

В отговор на това Ангелов подари таблетки на Иванов, обяснявайки му, че е възможно дългият работен ден от вчера да се е отразил не само физически, но и психически.

"Подкрепете Каримански и един ден няма да съжалявате за избора си", подчерта от парламентарната трибуна Виктория Василева от ИТН.

Единствената кандидатура беше на Каримански, след като другият претендент - Андрей Гюров, номиниран от "Продължаваме Промяната", се оттегли.

Останалите три партии от мнозинството обаче дадоха заявка, че няма да подкрепят Каримански. Анонсира го премиерът и съпредседател на ПП Кирил Петков, който заяви, че формацията му няма да подкрепи Каримански за гуверньор на Националната банка.

"Възраждане" заявиха, че няма да подкрепят кандидата Каримански заради нагласата на партията му да влезем в Еврозоната и да въведем еврото.