Министърът на електронното управление Божидар Божанов предложи отпадане на синия талон на шофьорите и облекчено плащане на глоби, съобщиха от "Демократична България".

Електронно връчване и плащане на фишове е предвидено в измененията, които Министерството на електронното управление (МЕУ) и МВР са заложили в Закона за движение по пътищата. Това ще сложи край на опашките в КАТ, тъй като ще отпадне необходимостта гражданите лично да получат и платят фиша си на място.

Вече ще бъде възможно електронно връчване на фишовете през Системата за сигурно електронно връчване на МЕУ. Фишовете ще се смятат за връчени, ако бъдат платени онлайн или с карта.

Измененията предвиждат още отпадане на синия талон и стикера за застраховка "Гражданска отговорност", които също следва да бъдат дигитализирани.

В миналото синият хартиен отрязък доказваше пред пътните полицаи, че шофьорът е изряден и няма висящи наказателни постановления. След въвеждането на централизирана електронна система и оборудването на пътните полицаи с таблети за достъп до нея, този талон е действително напълно лишен от смисъл. Това не пречеше обаче на МВР да го изисква, и да събира по 2 лева такса за издаването му.

Законопроектът е качен за 30-дневно обществено обсъждане - до 13 май, след което ще бъде внесен в Народното събрание.

По предложение на МВР в проекта за промени в Закона за движение по пътищата са записани и по-ниска скорост по магистралите, и по-високи глоби. Двойни и тройни стават санкциите за системни тежки на рушения. Едно от тях е т.нар. гонка. Освен сериозната глоба, шофьорската книжка ще се отнема за три години.

Глобата за шофиране без книжка ще е 600 лв., когато водачът е с концентрация на алкохол 0,5 промила или е употребил наркотици, 600 лева става санкцията за превишаване над 40 км/ч на скоростта в населено или превишаване на разрешената скорост от 50 км/ч в извън населено място. Освен глобата, се предлага да не ползваме колата си два месеца. Шофьорите трябва да плащат 100 лева, а ако не минат навреме през техническия преглед.

Друга съществена промяна, която се очертава, е да отпадне задължителното минаване през "Пътна полиция" (бившия КАТ) при първоначална регистрация на автомобил. Такава идея ще бъде обсъдена с представители на МВР - вместо човек непременно да чака на канал в КАТ, той ще може да мине контролен преглед в произволен сервиз, стига да е сертифициран за извършване на годишни технически прегледи. Дори и тази идея да не се наложи, със сигурност предстои всички услуги на "Пътна полиция" да се предлагат онлайн. Така човек ще може дистанционно да си запази час за преглед на канал, както и да плати всички такси, без да има нужда от чакане по пословичните опашки в КАТ.