"Нямаме проблем с професионализма на господин Каримански. Притеснява ни, че той идва от българския банков сектор, на това не се гледа с добро око за един управител на БНБ", заяви оттеглилият се от борбата за поста гуверньор на държавния трезор Андрей Гюров в "Тази сутрин" по bTV.

Гюров отбеляза, че в концепцията на Каримански са липсвали действия и стъпки към приемането на България в еврозоната.

"Нашето желание от самото начало беше да има единна кандидатура на коалицията, но за съжаление не бяхме подкрепени в зала и се стигна до този резултат да имаме две номинации. Ние винаги сме поставяли отговорностите над постовете и затова на този етап решихме, че изтеглянето на кандидатурата ми е правилният ход, за да дадем шанс, а да се стартира една нова процедура да се намери личност в консултации както в коалицията, така и в останалите парламентарно представени сили, да се намери една обединяваща кандидатура, която да получи ясен мандат за бъдещето на централната банка", каза Гюров.

"Оставаме това в ръцете на нашия коалиционен партньор от "Има такъв народ". Видяхме, че господин Каримански не успя да спечели подкрепата на останалите коалиционни партньори. Всички партии от коалицията без ИТН няма да подкрепят Каримански, оставяме на нашите партньори да решат дали този важен пост трябва да се реши от ръцете на опозицията", каза Гюров.

Няма политически рекет и връзка между избора на управител на БНБ и проблемът с разплащанията за пътните строители от МРРБ, категоричен е Гюров.

"Вие преценете кой използва рекет в момента", каза оттеглилият се от надпреварата кандидат на "Продължаваме промяната".