Димитър Главчев няма да санкционира посланичката ни в ООН Лъчезара Стоева заради вота за Сребреница, стана ясно от коментара на премиера пред журналисти в Малко Търново.

"Няма да има наказания за позицията на представителя ни в ООН за Сребреница", каза служебният премиер.

"Аз мисля, че този въпрос го приключихме. По процеса на изтичане на документи от Министерство на външните работи може би ще има проверка и тогава ще се разбере дали ще има последствия", коментира той.

Премиерът посочи, че позицията не е коментирана нито с президента Румен Радев, нито с президента на Сърбия Александър Вучич, предава БТА.

Попитан защо час преди гласуването е имало изпратени инструкции за гласуване с "въздържал се", той обясни, че това било част от процеса.

Още преди дни Главчев заяви, че скандал няма, но "някой се опитва да направи скандал".

"Имаме официална позиция, изразена чрез гласуване на нашия постоянен представител в ООН. Не знам защо се пропуска този факт и се преминава през работни документи, част от процеса на взимане на решения, беше първоначалният му коментар, след като "Бърд" публикува грами и съобщи, че по настояване на Главчев Лъчезара Стоева е трябва да се въздържи от резолюцията за Сребреница, а не да я подкрепя.

Според публикациите така е било обещано на сръбския президент Александър Вучич от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В позиция от МВнР отрекоха твърдението и нарекоха изваждането на секретни грами хибридна атака. От ПП-ДБ пък поискаха дори извънредно заседание на НС за изслушване на премиера, който обаче заяви, че няма да уучаства в предизборни спектакли.

Служебният премиер днес коментира и въпроса кой ще представлява България на срещата на върха на НАТО. Главчев заяви, че няма такова решение към момента. Срещата на върха на НАТО във Вашингтон е в средата на юли.

"Има доста време дотогава, надявам се редовно правителство да определи кой ще участва", добави служебният премиер.

А преди дни президентът Румен Радев коментира от Швейцария, че се надява да продължи конструктивния диалог с шефа на алианса Столтенберг по време на срещата във Вашингтон, тъй като двамата се разминаваха по време на Парламентарната асамблея на НАТО.

ИЗБРАНО