Изборите в неделя протекоха честно и прозрачно. Имаме такова потвърждение и от парламентарната делегация от ПАСЕ, която провери вота. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев, който е на посещение в Берлин.

Той напомни, че от ПАСЕ са разпространили съобщение, че вотът у нас е протекъл нормално и е бил добре организиран.

Дали ще продължим със служебен кабинет, или ще имаме редовен министър-председател, Главчев уточни, че е въпрос на разговори между политическите сили, които са представени в Народното събрание.

"Силно се надявам скоро да има редовно правителство, стабилен парламент, който да изкара 4-годишен мандат и правителство със същия мандат", заключи премиерът.

Главчев участва Конференцията за възстановяване на Украйна, която се провежда в Берлин. Основната цел на форума в германската столица е да мобилизира международната подкрепа за реконструкция, реформа и модернизация на Украйна. На срещата присъстват множество западни лидери и външни министри.

"Всички ние искаме да покажем подкрепата си за Украйна във всякакъв аспект. Всяка една от страните, в размера, в който може", коментира Главчев преди началото на конференцията.

В германската столица вече е и Володимир Зеленски. Той ще разговаря с канцлера Олаф Шолц. Зеленски заяви, че акцент в разговорите днес ще бъдат мерките, с които да бъде подпомогнат енергийният сектор на страната му - един от най-силно пострадалите от руската инвазия. В разговорите с Шолц се очаква да бъде договорена и допълнителна военна подкрепа от Берлин за Киев, включително системи за противовъздушна отбрана.