Депутатката от БСП заяви пред БНР, че в проекта са включени предложенията на гражданските организации, които бяха направени на 8 публични обсъждания.
Взети са предвид и препоръките на международни наблюдатели, както и предложения, които левицата направи в предишния парламент, но бяха отхвърлени от ГЕРБ.

Предложени са смесената немска система със 120 мажоритарни и 120 пропорционално избрани депутати и пропорционална избирателна система с преференции, която най-вероятно ще бъде избрана.

Бюлетините

"Те ще са интегрални - с допълнителни защити, така че да не могат да се печатат допълнителни тиражи, които после да служат за фалшификации. Затова предвиждаме всички бюлетини да са с номера", заяви още Манолова. 

По информация на депутати от БСП, цитирани от в. "24 часа", се предвижда бюлетините да бъдат в кочани също с номера. Така за всяка избирателна комисия ще се знае от кой до кой номер бюлетини са дадени. По този начин би трябвало да се пресече подмяната на чували с допечатани или бюлетини от други секции, което бе честа практика за манипулиране на резултати.

Идеята е бюлетините да се късат от кочана не предварително, а пред избирателя, точно преди да влезе в тъмната стаичка. След това комисията ще проверява дали цифрите съвпадат с поредността от кочана. 

Предвижда се бюлетините да бъдат печатани само в печатницата на БНБ.

Машинно гласуване


За първи път за следващите избори се предвижда и въвеждането на машинно гласуване. Това е рязка промяна, която няма как да бъде въведена изведнъж, призна обаче Манолова. 

По информация на депутати от БСП се предвижда то да се въведе експериментално в градове с над 20-30 000 души население. Паралелно обаче ще се запази и вотът в урна, тъй като нещата не са изчистени технически. Идеята е в машина, подобна на банкомат, да се вкарва личната карта за идентификация на гласоподавателя. Когато тя излиза, ще се дава и баркод, с който ще се гласува на друга машина. 

"Мъртви души"

За изчистването на списъците от т.нар „мъртви души“ е най-добре да се въведе активна регистрация, заяви още Мая Манолова, но подчерта, че и това не може да се осъществи за следващите национални избори.

"Затова сме записали, че гласуващите на следващите избори да бъдат включени в основна база данни за избирателни списъци. След това тези, които не фигурират, да могат със заявление да бъдат дописани, а тези, които желаят да гласуват, а ги няма в списъка, да могат да го направят с лична карта", уточни тя. 

Обвинения за случая "Костинброд"

Междувременно зам.-главният прокурор Борислав Сарафов заяви пред в. "Труд", че се очаква да бъдат повдигнати обвинения по делото за откритите 460 000 надпечатани бюлетини в печатницата "Мултипринт" в Костинброд преди парламентарния вот на 12 май.

Засега обаче той не издава какво престъпление ще се опитат да докажат пред съда прокурорите, при положение, че не бяха открити категорични доказателства, че бюлетините са били предназначени за манипулация на изборите.
Въпреки това, според вещите лица общо 351 075 от тях са били абсолютно изрядни.