На избори ще се гласува с номерирани бюлетини и пробно с машини

Зам.-председателят на парламента Мая Манолова съобщи, че последната чернова на проекта за нов Изборен кодекс е готова. Той предвижда бюлетините да са с номера, за да не могат да се печатат допълнително, ще се експериментира и с машинно гласуване.

Обратно в новината

Коментари - На избори ще се гласува с номерирани бюлетини и пробно с машини | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

,

Голяма част от кочанте са некачествени, с различен брой бюлетини от заданието на ЦИК - точно по 50 в кочан за лесна отчетност. Така че има редовни бюлетини в нередовни кочани. От снимките в печатницата се вижда, че кочаните нито са опаковани, нито подредени, а просто са наслагани върху палети в някакъв ред за да не се съборят. Сергей Станишев е доносничил с псевдонима Московеца, а вербуването му е протоколирано на 11 декември 1987 г . от старши лейтенант Станимир Цветанов Сърбиновски.

не е новина какви други могат да са ?!?! да се трудят ли ?!?!?

като знаем, че на гражданина Х с лична карта номер.... сме му дали бюлетина номер.... ще знаем всеки за кого е гласувал - браво!!!! Е на това му викам тайна на вота... То тогава няма смисъл от тъмни стаички и прочее демократични измишльотини

Pesh0

Е има и добра страна ,направо да се публикува , кой за кого е гласувал. Така ще видим 700 000 мъртви души за кого гласуват.

Не мисля че идеята е някъде въобще да пише на кого кой номер бюлетина е дадена. Личните данни се вписват отделно, както и досега. Това че има номерация нищо не значи, освен ако ти сам не си кажеш с кой номер си гласувал. Сега ми хрумва и друга идея: номерата да бъдат произволно подредени и скрити /с някакво покритие или стикер/ - влизаш в стаичката, отлепяш стикера, попълваш бюлетината, сгъваш и пускаш. Вярно, по-сложно е така, ноо.. така ще има номер, но никой няма да знае какъв точно, ако сам не си кажеш. ;)

Pesh0

Да има номер, който никой да не го знае. Разбъркани номера в кочана . Скрити номера . Че ако никой не ги знае , тези номера , за какво ще са ? Ти май си по прост от Мая . Нали целта е да зе знае номера. Всъщност целта е да се правим че правим нещо и накрая , нищо да не променим. Поне не съществено. Пък ако номерираме , още по добре, но не вярвам и кухата лейка Мая да вярва че това може да стане.

45 ГОДИНИ стигат !

Ко?Не!

Pesh0

Хората пари фалшифицират , бюлетината Мая . С номера ще ги пази. Прах в очите. ОСТАВКА

Глупако , всичко много отдавна е номера ! Дори и ти ! Според теб ЕГН какво е ?!

Pesh0

Кой е глупак не знам. БСП и ДПС искат да могат да контролират вота . Представи си какво ще става , като знаят , кой номер бюлетина на кого е даван. Почваме от бюлетина номер 1 и по реда на гласуване.

То, убу, ма как ще ми гарантират анонимността с този номер?!?

Единствения начин е да ти я дават запечатана в плик, заедно с втори плик, в който да сложиш попълнената бюлетина и да я пуснеш запечатана отново.

Pesh0

Е и какво , като е запечатана в плик.нали някоя комисия ще ги поставя в пликове, после ще ти ги подава .

Гледам по НОВА Мая Манолова, дръннала е едно рано, рано и сега ръси кухи фрази. Били "подкрепили" контрапротестите, ама не казва с какво. ББ. пратил автобуси, а за ония 70 автобуса на БСП не говори. Не случайно в Дупница я кръстиха сестра Галева, не си я знаят най-добре.

Сестра Галева чела ли е конституцията ни? Там пише, че бюлетините не трябва да имат никакви индивидуални знаци, а номерът какво е? Според изборния закон всичките бюлетини грябва да бъдат обявени за невалидни. Така е, когато фиркана проституираща мърла прави законите на България.

Какво като имат номера ! Някъде да се казва , че номера отговоря на егн на гласуващият не ! Просто ще се знае от кой до кой номер в коя секция ще бъдат ! И хитреци които които подменяха бюлетини няма да знаят тази номерация ! Всичко си ок според закона , но явно някой не умее да чете а ?!

Добре е, че ще започнат някакви промени. Но идеята за "банкомат" и допълнителна машина е излишно утежнена. Не може да се приложи на практика и после ще се измъкнат с мотива "пробвахме-не става". Трябва да е проста клавиатура в "тъмната стаичка", на която набираш номера на бюлетината. Един малък лаптоп може да води статистиката. Няма да излезе по-скъпо от принтерите на Станишев.

Какви списъци,какви дописвания.Влизаш в сайта на НАП и ако е със спрени здравноосигурителни права няма право да гласува.БСП и ДПС ще го закъсат,то е повече от ясно.Какви секции в Торонто,Лондон и десетки в Турция?

Я да каже Майчето как ще спре фалшификациите от Турция, защото от там крепят вечния им съюзник ДПС. Ако продължават да ни натрапват Догонместанщината отвън, българите наистина ще се ядосат.

Чудесно. Кога са изборите?

Тая попара да има хем мажоритарни ( неависими) кандидати и партийни листи вече я кусахме и видяхме какво стана с кандидатурата на Валерия от Варна ( дето я издигна Слави). Герберастите я смачкаха с "независими, подкрепени от ГЕРБ" Никакви партийни листи с издигнати незнайни дюмбели. Като е личност - да се изправи с името и авторитета си. Ако не е чутав - да ходи на майната си!

Идеята е в машина, подобна на банкомат, да се вкарва личната карта за идентификация на гласоподавателя. Когато тя излиза, ще се дава и баркод, с който ще се гласува на друга машина. А машината може ли да запише на коя (сканирана) лична карта кой баркод е дала и после "нашите" хора да надникнат кой как е гласувал? Така пак може да се контролира вот-а - "платили сме или сме те изнудули да гласуваш за този, а ти си гласувал за онзи"

и ще се записва на всеки избирател номера на бюлетината, много умно, много диктатурски

Една патка мислила мислила... и пак си останала патка, точно като тая на снимката. Щом няма да има дори 50% мажоритарен елемент (защото да бъдем реалисти - 100% мажоритарни избори никоя партия няма да въведе) да си ходят още от сега докато не са изкрали всичко. Жан Виденовата зима май ще ни се стори приказка. Системата си остава същата защото само това им изнася, но на нас - не. ОСТАВКА! Да си взимат кой каквото си е откраднал и кой в Турция, кой в Русия!

Ха дай на баба ти от Долно Уйно компютър и и кажи как да гласува по интернет....истината е смесено...и през интернет и машинно...

А електронно гласуване и най-вече МАЖОРИТАРНИ избори кога ще има?! Докато изборите не станат мажоритарни, няма да има напредък в държавата.

Освен БСП и ДПС да обявят служебна победа на следващите избори или по-добре да възстановят член първи от Конституцията.

Нищо не чувам за -задьлжително гласуване, лустрация, принципа на уседналост (минимум 6 месеца живот в общината за гласуване), премахване субсидиите на политическите партии, силен мажоритарен вот...... Ако ще ни зальгват с "козметични" промени в изборния кодекс, да очакват протести дори и след бьдещи избори!!!!

Задължителното гласуване може да се случи само с промяна в КРБ. Щом ще се променя КРБ, тогава не е ли по-добре вместо задължително гласуване да има образователен ценз + забрана за гласуване на двойни граждани?

Сьгласен сьм за образователен ценз, обаче това ще се атакува като дискриминационна мярка, и няма да мине-от Европа няма да го позволят....

по грозна става.ЗА РАБОТА НЕ СТАВА,СТАВАШЕ ЗА ЛЕГЛОТО,НО СЕГА С ТАЗИ СМАЧКАНА ФИЗИОНОМИЯ КОЙ ЛИ ЩЕ СЕ ИЗЛЪЖЕ???

Някакъв сипаничав будала!

Много погрознява и става зла тази кюстендилска гю.....я.

Майо, за индийски автобус си Майо, за закъсали опашкари!

На избори ще се гласува с НАМЕРЕНИ БЮЛЕТИНИ и със заучени МАШИНАЦИИ-каза,тази,грозотия от снимката.

А, значи Цецка и Искра са по-убави! Да ти имам критерия на хубост, любителю на слоници!

Влюбен съм във Фидосова! Разкошна жена!

ОЩЕ ЕДИН Т..............АЩ........АК в родното законодателство? не съм видял дори и ред в законопроекта,ама като знам кой ми го предлага!:)))

Пчеличке Мая, тичай към прокуратурата да подаваш сигнали за фалшиви бюлетини, а не си губи времето да се правиш на юрист, какъвто не си. Ти ставаш само за драскач на сигнали, както вече всички разбрахме, а колко са верни тези "сигнали" явно никой в България не го интересува. Вие комунистите ги владеете тези методи на манипулация, не може да ви се отрече. Време е да се махате, не усещате ли??

..изглеждаш по отрепана от обичайното, ела да ми номерираш бюлетината за да ти живне душата, скъпа :*

какви машини бе како мая ? това да не е индя дето хората са неграмотни, а? те в еу вувеждат електронно гласуване , тя за машини - банкомати друнка, пак ще похарчат едни пари за глупостите на блондинката мая.

Ние не искаме това Народно събрание да приема изборния кодекс!!!!!!!!!! Това Народно събрание може само да се саморазпусне,те не трябва да решават изборния кодекс!!!!!!!!!!! БСП и ДПС ще го решат в своя полза,затова никакви кодекси в този парламент!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

По този начин след като съобщя номера на бюлетината с която съм гласувал ще може лесно да бъде проверено дали съм гласувал за ДПС и съответно да си получа хонорара.

Абсолютно точно! И ще струва на БСП и ДПС много по-малко от сега...

Има/ше/ една песен Някога,но не сега. Само нея сия знаят т.н. "полиическа" класа. Или пък дано,дано, ама надали. Нищо ново няма да родят тия тикви в парламента , ами да си ходят по-скоро. Всяко протакане е курс към дъното.

Изборен кодекс от Мая Костинбродска (нещо като Дяволско евангелие) означава само едно: БСП до края на света... ОСТАВКА не само за Орешарски, а на това абсурдно НС, което няма как да изработи Изборен кодекс, който да отговаря на искането за положителни ПРОМЕНИ!

"...По информация на депутати от БСП се предвижда то да се въведе експериментално в градове с над 20-30 000 души население. Паралелно обаче ще се запази и вотът в урна, тъй като нещата не са изчистени технически...." ?! Че тогава защо изобщо се гъбаркате с машинното гласуване?

ДАВАТ АМЕРИКАНСКИ ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ ЗА "ДЕМОКРАЦИЯТА В АМЕРИКА"....:)

majmuncho

ще ми се някой да ми обясни как се подменят бюлетини без избирателната комисия да разбере ...и то преди преброяването ... ако избирателната комисия е купена ... все тая ... могат просто да си подменят протокола (ако желаят и бюлетините ... като обявят останалите за недействителни) ! при тайно гласуване не може да се установи достоверно и официално кой за кого е гласувал...така че и да има манипулации не могат да се докажат ... в градовете явното гласуване не е проблем ...но в малките населени места си е голям проблем

квото и да правят бесепарите ще е гадно

аз искам да гласувам с банкнота от 50 лева в урни на партии без субсидии. или да си купя туй, онуй.

идеята за два компютъра е от даскала в дир. пропуска се необходимостта поне единия компютър да не е свързан към нета. както и втори запис ако е за гласуване. най големия проблем е в записа на времето на гласуването.който е лесно отстраним. 1000 процента трябва да е осигурена волята на конституцията за свободно и анонимно гласуване. а колко му е да направиш мрежа с два компа?. не банкомат а прозрачни кутии на компютрите. тези машинки ще плащат ли на микрософта или ще са на свободен софт? не е ли по добре да се развие и патентова система със софт и периферия за гласуване призната в света? че то с нашите избори ще е анти реклама. не че на някой е притрябвало..ма знае ли човек какво ще е утре. същноста на идеята за два компютъра е човек който не може да чете, който не плаща данъци - да гласува като на тото.. не е да се избягват гафове с отворени варненски чували.

Абе пич, ти наясно ли си, че дори и да са напълно отделени двата компютъра, въпросният бар-код може да е корелиран с номера на личната карта и така да се опорочи анонимността на вота. Просто трябва да сложат една машинка, която да отпечатва бележка "Аз гласувам за Ххххх Хххххх" и тази бележка човек си я пуска в урната. Не виждам защо трябва да си слагам личната карта в машина за гласуване?! Друг е въпросът, че може да има машинно отчитане кой е гласувал и тогава напълно би се решил въпросът с гласуване на няколко места. Защото сега мога да си направя еднодневна разходка като мина в 3-4 консулства и да гласувам и накрая да се прибера и да гласувам и в БГ.

многоо ми е интересно да разбера маршрута ти за консулствата? м? би ли го споделил....а също и типа превозно средство

Най-важното е, в уж 7 милионна България барабар с децата, да не фабрикуват 7 милиона и отгоре избиратели. Може би за това ще помогне и задължителното гласуване, но то трябва да е платено, т.е. всеки избирател да си получи надницата, а не само мангалите - иначе българите сме дискриминирани... А откъде пари - много просто - вместо субсидиите на партиите. А тези който ги много боли за любимите партии нищо не им пречи да им ги преведат, като членски внос например. За да се намали броят на "народните" представители при незадължително гласуване е най-лесен следния начин: Парламентът се пълни на толкоз процента, колкото са отишли на изборите, т.е. при 55% гласували това прави 0,55Х240 =132 депутати. Иначе пълненето на парламента с кухи депутати е унизително. Зад всеки депутат трябва да има 1/240 от броя на списъчния брой гласоподаватели за да се чувства той наистина избран и да не го погнат интелигентни протестиращи и техните контри.

Гей-беристи,каквото и да драскате,както и да злобеете,вижда се кой наистина прави промени! Няма вече бюлетини "на кило",цигански "индиански"нишки и фалшифицирани избори!Затова се тръшкате по паветата,ама няма връщане !

majmuncho

ако бюлетините имат номера то е ясно кой за кога е гласувал - т.е. това е явно гласуване

То това е идеята! В един малък град кой ще гласува против местния олигарх на БСП или ДПС?!

Моля обясни

Влизаш, като ти дават бюлетината виждат номера й. Вече имат името ти + номера й. После при проверката по номера разбират какво за кого си гласувал.

Пълна имитация на дейност - но това беше съвсем очаквано, защото БСП и ДПС нямат интерес от промяна на системата, която ги крепи! Какво значение има системата на гласуване, като 500 000 турски граждани гласуват за БЪЛГАРСКИ Парламент, отделно няма нито един осъден за стотиците хиляди купени цигански гласове! МАФИЯ!!!

Номерът ще се записва ли в листата? Ако да- значи може да се провери кой за кого е гласувал. Тогава горко им на хората в провинцията!

Не! Просто бюлетините с дублирани серия и ще се считат за невалидни... Това е крачка към отзоваване на депутатите....

majmuncho

ако бюлетините не са с уникални номера - а серия - каква е ползата? за всеки избирателен район бюлетините са различни и да са с една или друга серия - все тая ... нали ще е ясно още при печатане каква е серията :) ако са с последователни имена това си е явно гласуане защото тоя който ти дава бюлетината знае номера и ... и после може да се разбере кой за кого е гласувал ...

Най-важното е, в уж 7 милионна България барабар с децата, да не фабрикуват 7 милиона и отгоре избиратели. Може би за това ще помогне и задължителното гласуване, но то трябва да е платено, т.е. всеки избирател да си получи надницата, а не само мангалите - иначе българите сме дискриминирани... А откъде пари - много просто - вместо субсидиите на партиите. А тези който ги много боли за любимите партии нищо не им пречи да им ги преведат, като членски внос например. За да се намали броят на "народните" представители при незадължително гласуване е най-лесен следния начин: Парламентът се пълни на толкоз процента, колкото са отишли на изборите, т.е. при 55% гласували това прави 0,55Х240 =132 депутати. Иначе пълненето на парламента с кухи депутати е унизително. Зад всеки депутат трябва да има 1/240 от броя на списъчния брой гласоподаватели за да се чувства той наистина избран и да не го погнат интелигентни протестиращи и техните контри.

Защо не намалихте броя на депутатите наполовина, както искахме? Никаква промяна, пак ни баламосвате. Затова са протестите, не разбрахте ли?!

Майче, ти сама вярвяш ли си, ма? а?

ще ми говори оня бляд за сваляне на окови! такива окови ще ни натресат ей с това предложение,че ще ходим кат замаяни още суматлък години!