В интервю за вестник „Труд” Пардю заяви, че и до момента нито една голяма фигура от престъпния свят и нито един корумпиран държавник не е осъден и наказан и че сегашната ситуация в България като „голям политически театър”, а политиците се правят на бабаити.
Джеймс Пардю беше първият американски посланик у нас (2002-2005 г.), който предупреди в секретни грами до Държавния департамент за неефективната борба с бандитизма и за голямата корупция.

Пред Дарик радио Уорлик заяви, че мнението на Пардю е в качеството му на частен гражданин.
„Нека сега само да кажа, че той е частен гражданин по настоящем и не представлява възгледите на американското правителство”, коментира посланик Уорлик.

В средата на юли Уикилийкс разсекрети доклади на самия Джеймс Уорлик до Държавния департамент на САЩ. Посланикът хвали правителството на ГЕРБ за шумните му с Пи Ар ефект полицейски операции, но също признава, че големите риби са на свобода  - заради сериозни пропуски във формализираната съдебна процедура.
Уорлик подчертава, че реформата на Наказателно-процесуалния кодекс е срещнала яростната съпротива на старата стража - политици и съдии в съюз, адвокати и неправителствени организации.

В разсекретена вчера грама с дата 15 септември 2005 г. друг бивш американски посланик в София - Джон Байърли, нарича настоящия премиер Бойко Борисов „бабаит, облечен в „Армани”, който оглавявал непрекъснато рейтинговите класации благодарение на имиджа си на облечен в модната марка бабаит и близките си връзки с медиите”.
Байърли добавя, че това се случвало въпреки неефективността на борбата с организираната престъпност.