Гражданите да следят какво вършат политиците, а самите представители на това Народно събрание да работят за интересите на народа - този призив отправи главният прокурор Иван Гешев в първия работен ден на 49-ия парламент. 

Пред журналисти обвинител номер едно призова депутатите да осмислят лозунга, поставен на сградата на парламента - "Съединението прави силата", тъй като по думите му това е сърцевината, около която се изгражда българската държава. 

"Да поддържат българската държава и държавност, защото в нейното име са загинали стотици хиляди българи и това, което се случва в последните години, е обидно за народа и за загиналите за България", смята Гешев.

В интервю за БНТ малко по-късно той коментира и съдебната реформа, като повтори тезата си, че зад нея стоят чужди интереси. 

"Зад клишето съдебна реформа обикновено седят някакви тяснопартийни, за съжаление напоследък лични, олигархични, а и интереси на престъпността, на осъдени престъпници, укриващи се в Сърбия олигарси и кой ли още не. Съдебната реформа е клише, зад което в името на справедливостта, се гонят лични, нечисти интереси и това едва ли ще е в интерес на българските граждани и народа. Пътят към ада е постлан с добри намерения, затова призовавам българските граждани да гледат какво се прави, а не какво се говори от българските политици".

Главният прокурор попита също: "Къде видяхте идея за реформа? В това, че ще се направи един отделен закон за главния прокурор и за още пет човека, който е различен от тези за останалите български граждани? Това означава извънредно законодателство - или дискриминация, или привилегия".

Той е убеден, че в предложението на предишния парламент не се съдържа надзор над главния прокурор, а само идея да бъде отстранен: "Всевластие, механизъм контрол - това са клишета, които не отговорят на истината. Този закон е само за индивидуално разследване на главния прокурор, с цел той да бъде отстранен, както и още четири човека". И припомни, че правомощията му са описани в Конституцията.

"Ако някой решава да прави съдебна реформа, той трябва да промени българското законодателство, което е от времето на Тодор Живков, да промени българския процес, който е максимално най-тежкият и сложният в Европейския съюз, а не да отстрани главния прокурор и петимата му заместници".

На въпрос в кои политически партии вижда амбиция да бъде отстранен, Гешев каза: "Не го виждам в партии, а в олигарси, които си правят оперативки в Белград, виждам го в осъдени лица, виждам как се плащат по 350 хиляди долара на лобисти да компрометират главния прокурор и прокуратурата, виждам го в плащането на 400 хиляди долара, евро или лева за отстраняване на висши полицаи и виждам как съвсем случайно тези интереси съвпадат с интересите на някои политици, които съвпадат със закриването на специализираната прокуратура".