Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за пътищата, с които се въвеждат дневна и 3-месечна винетки за всички превозни средства.

ГЕРБ подкрепиха закона, но между първо и второ четене явно ще се опитат да наложат своите съображения по приети текстове.

Депутатът Александър Ненков заяви, от партията имат резерви към въвеждането на еднодневна винетка. Той подчерта, че такава няма в нито една европейска държава.

Тримесечната винетка сме склонни да я подкрепим на второ гласуване, каза Ненков но добави, че и там ГЕРБ имат съображения.

От институт на БАН е направено изчисление, че въвеждането на еднодневна винетка най-вероятно ще доведе до загуби за АПИ в размер приблизително на около 17 млн. лева. Това означава, по думите му, че АПИ трябва да бъдат компенсирани по друг начин.

Бихме подкрепили и предложение между първо и второ гласуване тримесечната винетка да влезе в сила след 2018 година, каза Ненков. Аргументът за такова предложение е, че тече процедура за изграждане на смесената ТОЛ-система, която трябва да се въведе от 2018 година (или по-късно).

С въвеждането на тази система ще плащаме толкова, колкото път сме изминали. Ще бъде поправена една несправедливост, когато плащаме годишна винетка, искаме тя да важи от датата на сключване на винетния стикер до съответната дата на следващата година, коментира Александър Ненков, цитиран от "Фокус".

Междувременно от БСП обявиха, че искат спиране на обществената поръчка за изграждане на ТОЛ-системата.