Трите парламентарни групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха проект на декларация с призив да бъде спрян изборът на нов главен прокурор от сегашния Висш съдебен съвет. Аргументът за апела им им е да се изчака произнасянето на Конституционния съд и промените в основния закон, които са в процес на обсъждане. Проектът е внесен в деловодството на Народното събрание, което трябва да го гласува.

Сред подписите са тези на лидерите на формациите Бойко Борисов, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Мустафа Карадайъ и депутата Делян Пеевски, който пръв подготви проект за промени в Конституцията. От името на ПП се е подписал зам.-председателят на НС Никола Минчев. 

"Първо да се приемат промените в Конституцията, след това нов ВСС и след това нов главен прокурор", коментира Делян Пеевски в НС. "Внасяме декларация в деловодството на НС с призив към ВСС заедно с ДПС и ПП-ДБ да се изчака с избора на нов главен прокурор", потвърди и Деница Сачева от ГЕРБ.

"Искаме да има прозрачен и справедлив избор на нов главен прокурор, както и да има мащабна правосъдна реформа в рамките на Конституционни промени", допълни депутатката.

Вносителите посочват, че провеждането на процедурата по избора на главен прокурор преди реализирането на законодателните инициативи за конституционна реформа, няма да постигне очакваното обществено доверие за справедлив и прозрачен избор. Апелът е отправен, като в текста се подчертава, че политическите сили спазват конституционния принцип за разделение на властите и недопускане вмешателство в делата на съдебната власт.

Като основание инициаторите изтъкват "сериозното обществено напрежение", възникнало след освобождаването на главния прокурор и процедурата по избор на нов такъв.

"Това е призив, публичен, от Народното събрание, и в никакъв случай не го приемаме като вмешателство, все пак компетентният орган е ВСС, ние изрично го подчертаваме, но очертаваме и каква е реалната и фактическата картина към настоящия момент от наша гледна точка", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. "Заявяваме, че ще ускорим работата по промените в Конституцията", допълни той.

Иван Гешев бе освободен от поста главен прокурор на 15 юни с решение на ВСС. След това започна процедура по избор на временно изпълняващ функциите главен прокурор и бе назначен Борислав Сарафов.

Изборът му бе оспорен от председателстващия ВСС и правосъден министър Атанас Славов пред ВАС, като той ще призове и лично съдебните кадровици да затворят процедурата до промените в Конституцията. Същевременно КС образува дело по жалбата на Гешев за легитимността на решението на Висш съдебен съвет с изтекъл мандат, който го отстрани от поста.