На следващото заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще предложа спиране на процедурата за избор на нов главен прокурор. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов в официалния си профил във Facebook.

"Днешното решение на Конституционния съд да разгледа по същество питането на Иван Гешев относно промените, с които беше приет механизъм за разследване и беше променено мнозинството за освобождаването на главния прокурор, е процесуална пречка за продължаване на процедурата", коментира министърът.

Министър Атанас Славов председателства по право Пленумът на ВСС, но няма възможност да гласува при вземане на решения, той обаче може да предлага точки за разглеждане в дневния ред на съвета, добавя БТА.

"Решението на Конституционния съд да допусне за разглеждане по същество на питането на Иван Гешев за мандата и правомощията на Висшия съдебен съвет за мен е процесуална пречка за продължаване на процедурата за избор на нов главен прокурор. На следващото заседание на ВСС ще предложа спиране на процедурата", заяви той пред журналисти в Министерски съвет.

Междувременно бившият главен прокурор Иван Гешев написа в страницата си във Facebook, че днешното решение на Конституционния съд (КС) да допусне за разглеждане искането му за обявяване за противоконституционни на промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс потвърждава казаното от него преди време. Той припомня, че рекордно бързото му отстраняване е трябвало да изпревари произнасянето на КС.

"Крадливи политици подчиниха Висшия съдебен съвет на своите собствени страхове и го принудиха да спазва техния задкулисен график. Ако някой не беше разбрал това досега, то днес цяла България видя истината", написа още Гешев.

Според него, ако процедурата не беше приключила, т.е. ако се спазваха Конституцията, законите и правилата на самия Висш съдебен съвет, той трябваше да я спре до окончателното решение на Конституционния съд.