Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да открие процедура за избор на нов главен прокурор. Решението беше подкрепено с гласовете на 12 от членовете на съвета, а четирима гласуваха против, предаде БТА.

Изборът трябва да се състои в края на октомври - началото на ноември, според приетия график за процедурата.

В следващите седмици се очаква да се номинират кандидати за главен прокурор.

Преди това кадровиците не приеха предложението процедурата да се отложи. Причината, която беше изведена, че следващата седмица Конституционният съд трябва да се произнесе по допустимостта на искането на бившия главен прокурор Иван Гешев за обявяване за противоконституционни законовите промени, които уреждат избора и освобождаването на главния прокурор. Това, според някои членове, е в пряка връзка с провеждането на процедурата по избор на главен прокурор.

Бих номинирал кандидат за главен прокурор само след промени в Конституцията, заяви министър Атанас Славов

Бих номинирал кандидат за главен прокурор само след промени в Конституцията и ако Конституцията изрично ме овласти с тази компетентност. Това заяви пред медиите министърът на правосъдието Атанас Славов, след като Пленумът на ВСС откри процедура за избор на нов главен прокурор.

През целия месец юли ще могат да се правят номинации за кандидати за главен прокурор. Изборът се очаква да се състои в края на октомври. Номинации могат да правят най-малко трима членове на Прокурорската колегия на ВСС, както и министърът на правосъдието.