"При заявена амбиция и ангажимент за извършване на конституционна реформа. Фактът, че до седмица - две ще имаме внесен проект в Народното събрание за промени в Конституцията, който да се отнася и до главния прокурор - неговите функции и място в съдебната власт, не виждам никакво основание да стартира една такава процедура, която би трябвало да завърши месец октомври. Дотогава трябва да имаме ново устройство на съдебната власт". Това каза министърът на правосъдието Атанас Славов пред журналисти в коментар за решението на Прокурорската колегия на ВСС да предложи на Пленума на съвета да започне процедура за избор на нов главен прокурор.

Според министъра Висшият съдебен съвет (ВСС) няма достатъчна легитимност да извършва такива важни назначения. Атанас Славов заяви, че предстои утре Пленумът на ВСС да прецени дали да обсъди темата за избора на изпълняващия функциите главен прокурор. Той изрази надежда членовете на съвета да обсъдят по същество и да се произнесат по взетото решение от Прокурорската колегия. Легитимният орган да избере и.ф. главен прокурор е Пленумът, а не колегията, смята Славов.

"Пленумът, ако счете, че той е легитимният орган, той следва да проведе процедурата и да вземе решението. Ако имаме некомпетентен орган, взел решение, то е нищожно, не може и не следва да породи правно действие", коментира още министърът.

Той добави, че ако Пленумът на ВСС не вземе решение в този смисъл, то той ще обжалва избора на Борислав Сарафов пред Върховния административен съд.