С искане за съдебна реформа граждани се събраха пред Съдебната палата в София. Организатор е инициативата "Правосъдие за всеки".

Според организаторите смяната на бившия главен прокурор Иван Гешев с Борислав Сарафов не е реформа.

На протеста са и депутати от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България".

Снимка: БТА

Кирил Петков също дойде на протеста. Ето какво каза той:

"За една вечер само се зарадвахме: Нямаме Гешев, но следващия ден - ето го Сарафов. Но ако помислим заедно систематично променихме някои неща. Сега Сарафов влиза в тази позиция като временно изпълняващ, знаейки, че вече може да бъде разследван. Това не е същото като само Господ да ти е над главата. Ние няма да стоим като параван. Другите да кажат съгласни ли са или минават през нашите червени линии и ни тестват дали ще се подаде оставка. Нищо не се случи последните две години, това което се надяваха повечето хора тук, реално започваме от нулата. Започна да има едно връщане назад. Някои от нещата, които бяха обещани не могат да бъдат изпълнени по ред причини", каза Петков, цитиран от БНТ.

За поисканите от "Продължаваме промяната - Демократична България" седем гаранции за изпълнението на декларацията за управление на Николай Денков и Мария Габриел, Кирил Петков посочи, че това не е коалиционно споразумение. "Този документ е механизъм за гарантиране на реформаторската програма. Това означава, че тези седем гаранции искаме да ги разпишем в детайл, но това не е коалиционно споразумение", каза Петков. Искаме двете страни да го подпишат, защото до този момент устните уговорки изглежда, че не работят достатъчно добре, добави той.

Велислав Величков, председател на "Правосъдие за всеки": "Нужна е промяна, а не подмяна. Нужна е съдебна реформа с конституционни промени и е нужно да отпадне длъжността на главния прокурор или да се ограничат съществено неговите правомощия така, че това да не е вече всевластния господар в прокуратурата и съдебната система. Протестът ни е насочен и срещу крайно непрозрачния, скорострелен избор за изпълняващ длъжността главен прокурор на човек, който според нас не притежава необходимия интегритет. Два мандата е бил заместник на главния прокурор и Цацаров, и Гешев. Никога не сме го чули да протестира срещу политиката в прокуратурата, освен в последните 20 дни. Срещу него има и сигнали по новия механизъм за разследване на главния прокурор и затова си мислим, че този избор е по-скоро обект на външна поръчка, отколкото реален избор на прокурорската колегия. Хората, които освободиха Гешев."

Снимка: БТА

Настимир Ананиев, "Продължаваме промяната": "Мисля, че е редно всеки граждански протест, който цели една работеща съдебна реформа да бъде подкрепен. Това ми е поредния протест, аз съм протестирал десетки пъти срещу Гешев, сега реших да подкрепя инициатива на "Правосъдие за всеки" и срещу бързия избор на Сарафов. Вместо да вървим към промяна, се вижда някаква подмяна, тъй като един човек каза, че е работил със своя шеф и са държани дела на трупчета и е имало политически шантаж сега в един момент изпълнява длъжността на главен прокурор. Това не е реформа".

Снимка: БТА

Ивайло Мирчев, "Демократична България": За съжаление протести като този на "Правосъдие за всеки" продължават вече десета поредна година. Изборът на Сарафов по никакъв начин не е някаква промяна, а потвърждава политиката, която се случва последните години. ВСС, инсталиран от определени олигархични кръгове си избира следващия главен прокурор. Ние се противопоставяме на това и искаме такива промени в Конституцията, които да не позволяват още веднъж олигархични политически кръгове да си избират главен прокурор.

Снимка: БТА

Шествието премина през Министерски съвет, за да достигне до Народното събрание. 

Снимка: БТА

Преди седмица Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши, че временно изпълняващ функциите на главен прокурор ще бъде Борислав Сарафов, който до този момент беше заместник главен прокурор и директор на Националната следствена служба. Той ще изпълнява функциите до избора на нов главен прокурор от Пленума на ВСС.

Министърът на правосъдието Атанас Славов обяви, че следващата седмица ще обжалва във Върховния административен съд (ВАС) решението на прокурорската колегия на ВСС за избора на Борислав Сарафов като изпълняващ функциите на главен прокурор.

Вчера Пленумът на ВСС реши да открие процедура за избор на нов главен прокурор. Решението беше подкрепено с гласовете на 12 от членовете на съвета, а четирима гласуваха "против".