ГЕРБ отправи апел към ЦИК да преразгледа решението си за сумиране на резултата от машинното и хартиеното гласуване в обща колона в изборния протокол с аргумента, че не е удачно. Партията отхвърли упреците, че имат пръст в решението на Централната избирателна комисия. От формацията призоваха ЦИК да ревизира решението си, като записва резултата от двата вида гласуване в отделни колони. Това заявиха бившите депутати от ГЕРБ Росен Желязков и Радомир Чолаков след заседание на Изпълнителната комисия.

Подчертаха обаче, че не се месят в решението на независима институция, каквато е избирателната комисия. 

"Самото решение да се отбелязва в протоколите общият резултат от преброяването не намира подкрепа. Ние считаме, че така, както има разделно броене на бюлетините, също трябва да се запише в отделни колони, което ще отговори на много въпроси, които вълнуват обществото - за съотношението на упражняването на правото на избор с хартиени бюлетини, за това с бюлетини за машинно гласуване", каза Желязков. Той добави, че тези въпроси имат значение и за статистиката, както и за бъдещи управленски решения, тъй като ще се види кои предпочитания доминират. "Ние не приемаме всички упреци, че ГЕРБ имат отношение при взимането на решението и ще настояваме в рамките на компетенциите на ЦИК да преразгледа това свое решение", добави юристът.

"Разбираме, че желанието на ЦИК е било да опрости протокола, защото има оплаквания от всички СИК, че протоколът е прекалено сложен, но не смятаме обаче, че решението е удачно за ЦИК", добави и Радомир Чолаков.

"Молим ЦИК да преразгледа това свое решение. Няма никакъв проблем в две колони да се отбелрязват резултатите. това, за което настояваме е комисията да предприеме всички мерки за честни, прозрачни и демократични избори", добави той.

Според ГЕРБ "някои политически сили още отсега започват да създават напрежение, за да могат евентуално после след това да оспорват резултатите от изборите". Затова от партията на Бойко Борисов настояват ЦИК да вземе всички мерки това да бъде предотвратено, а българските граждани да участват, за да сме сигурни в честността на изборния резултат, подчерта Чолаков.

ГЕРБ е поредната политическа формация, която не възприема подхода на ЦИК за обща колона на резултатите от двата вида вот в секционния протокол, след като от ДБ и Левицата вече обявиха, че ще обжалват в съда, а от "Възраждане" също се изказаха против решението. То пък бе прието с 11 гласа "за" и 4 "против" на заседанието на ЦИК, което провокира единия говорител на комисията Цветозар Томов да откаже да бъде говорител на комисията занапред в знак на несъгласие. Упреците на бившите управляващи от ДБ и ПП са, че зад това решение на ЦИК стои "хартиената коалиция" от ГЕРБ, БСП и ДПС.