ВМРО прекратява разговорите за общо явяване и общи листи на изборите с партията на Стефан Янев, които вървяха от дни. Причината - липса на позиции по поставени въпроси и теми.

Липсват ясни тези и политики по ключови теми от тяхна страна, което прави бъдещо сътрудничество невъзможно, казват в позиция до медиите от ВМРО.

По време на проведените срещи между представители на двете формации, на практика не се стигна до никаква конкретика относно бъдещата предизборна платформа и приоритетите, които следва да бъдат отстоявани в следващия парламент. Въпреки публично обявеното намерение за публикуване на декларация с основните принципи, на които БВ ще стъпи, за да привлече подкрепа и на други политически партии и начина, по който ще развива отношенията си с тях, такава така и не се появи, заявяват от ВМРО. Подобни принципи не бяха изложени и в срещите между двете партии, а предложенията на ВМРО останаха без отговор.

Колебливи позиции получихме и по изложените водещи за нас теми: демографска политика, борба със спекулата и инфлацията, национална сигурност и постигане на нулева миграция, отстояване на историческата истина и правата на българите, като основа за позицията по отношение на РС Македония, циганизацията, развитие на ядрената енергетика и преразглеждането на "Зелената сделка" и др.

Липсата на каквато и да е позиция от щаба на ген. Янев през последните дни и по водещи за обществото теми, като проблема с нелегалните мигранти, по темата с бъдещето на ядрената енергетика на България, поискания импийчмънт на президента, дадоха допълнителна тежест при вземането на решението за прекратяване на преговорите.

ВМРО - БНД никога не е обвързвала даването на подкрепа за дадена формация с участието в листи. Важно е идеологическото сходство и възможната полезност на тази формация за развитието на държавата и българската нация. В случая с БВ не можем да бъдем убедени нито в едното, нито в другото, заявяват от партията.

Предстои Изпълнителният комитет да вземе окончателно решение за участието на формацията в изборите.

Самият Стефан Янев коментира в началото на седмицата, че разговорите за общи листи с ВМРО вървят и ще са приключили до края на седмицата.