Първият хеликоптер за оказване на спешна медицинска помощ ще се достави до 15 декември, а останалите пет - до 2025 г. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев след заседание на Министерския съвет.

По думите му, след като се стигна до пряко договаряне за осигуряване на хеликоптерите, вчера процедурата е завършила с решение за купуване на шест хеликоптера по Плана за възстановяване и устойчивост и то е подписано от фирмата "Леонардо" и от Министерството на здравеопазването. Това е успешно завършена процедура, допълни министърът.

Със съвместните усилия на държавата, под ръководството на президента, всички ведомства са мобилизирани много по-рано да имаме въздушна спешна помощ и затова се създаде екип на ниво министри и експерти в държавата от всички министерства, припомни Меджидиев.

По думите му преди получаването на първия хеликоптер ще бъдат обучени медицинските екипи, пилотите, подготовката на хангарите, на площадките в лечебните заведения, където ще кацат хеликоптерите, организацията на координационен център, който да управлява полетите и кооридинира наземната и въздушната спешна помощ. Вероятно до 10 дни ще започне обучението на екипите, каза още той.

Към настоящия момент България е единствената държава член на Европейския съюз, която не разполага с въздухоплавателни средства за извършване на медицински и специализирани операции. Няма и изградена национална система с координационен център за оказване на спешна медицинска помощ по въздух.