Депутат от ГЕРБ отговори от името на партията на президента Румен Радев, който призова за спешна експертиза на записа, за който се твърди, че е на премиера Бойко Борисов, но той заяви, че това не е неговият глас и става дума за фалшификат, каквито били правени и за президентите Владимир Путин и Барак Обама.

"Демонстративното нежелание на Бойко Борисов да се провери автентичността на аудиозаписа е най-малкото странно. Тук не става въпрос просто за г-н Борисов, става въпрос за министър-преседателя на България, става въпрос за държавата ни, която е дълбоко дискредитирана. Ако ние бавим експертизата на записа, то чуждите служби ще я направят за нуждите на своите правителства", каза държавният глава по-рано днес. 

"Няма да коментираме менте записи на менте политици, изявления, свързани с фалшификации. Само искам да напомня на г-н президента, че единственият политик, който за записи има дело в Конституционния съд (КС), е той. Това е, което имаме да кажем в момента - това са фактите", отвърна народният представител Маноил Манев, цитиран от БНТ.

Той имаше предвид записа, разпространен преди месеци от прокуратурата, който е направен чрез СРС-та по време на разследване. В него се чува гласът на държавния глава, който обсъжда с командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков проверка на КПКОНПИ за назначаването на съпругата му Десислава Радева за пиар на ВВС през 2014 г. От държавното обвинение заявиха, че има "висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност" от страна на държавния глава, затова главният прокурор Иван Гешев поиска от КС да даде тълкувание в кои случаи имунитет му не действа и той може да бъде разследван. Все още се очаква решение.

На въпрос имат ли все пак в ГЕРБ предположение как е направен записът, за който се твърди, че някой имитира много добре гласа на Борисов, Манев отговори:

"Явно днес думата ще е менте. Менте политици, менте правячи на менте записи. Нямаме никакъв истински запис, истински коментар, истински неща, само фейк".

Запитан не трябва ли все пак да бъде направена експертиза да се установи, че е записът не е истински, той отвърна лаконично:

"На фалшификати?".