Върховната касационна прокуратура публикува писмени СРС-та и аудиозаписи (вижте и чуйте под текста) от разговори на командира на Военно-въздушните сили (ВВС) ген.-майор Цанко Стойков, свързани със съпругата на президента Десислава Радева. В единия от тях ясно се разпознава гласът на Румен Радев, макар от държавното обвинение да заявяват, че неговото участие е вероятно. В съобщението се твърди, че е спряно разследване, по което има "висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност" на държавния глава, като може да се предположи, че са осуетени данни по проверка на КПКОНПИ срещу Радева.

Става дума за назначаването й за пиар във ВСС през 2014 г., когато все още Радев беше командир, както и за жилище, в което двамата са живели. Случаят нашумя още по време на кандидат-президентската му кампания през 2016 г., но проверките не откриха конфликт на интереси.

В първия от записите се чува как ген. Стойков казва на Радев, че във ВВС е получено писмо от Антикорупционната комисия с искане да бъдат предоставени документите около "назначаването на Деси". Стойков заявява, че досега "удържал положението", но все нещо трябвало да отговори. Държавният глава отвръща, че знае за тези неща, които определя като "абсолютни простотии", и подчертава, че отговорът на ВВС до КПКОНПИ трябва "да го видим и тук" (вероятно президентството - б.р.). Командирът се съгласява, като уверява, че ненужната информация въобще няма да я праща.

Разкритията идват часове, след като по време на отчета за третата година от мандата си държавният глава заяви, че оставя на медиите да преценят защо главният прокурор Иван Гешев точно в този момент пита Конституционния съд за имунитета му и държавната измяна. Румен Радев заяви, че очаква да чуе какви са неговите мотиви, но няма от какво да се притеснява, защото е убеден, че не е извършил нищо нередно.

В официалния отговор на прокуратурата, публикуван на сайта й, се казва дословно:

"Предвид призива на президента към главния прокурор на Република България да обясни мотивите си за отправеното питане към Конституционния съд за задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията, високия обществен и медиен интерес, Прокуратурата на Република България предоставя следната информация:

В хода на образувано и водено от Специализираната прокуратура наказателно производство, наблюдаващите прокурори на 22.01.2020 г. са извършили цялостен анализ на доказателствената съвкупност, включително и на приобщени по делото веществени доказателствени средства (събрани чрез използването на специални разузнавателни средства експлоатирани от ДАНС, спрямо командира на ВВС генерал-майор Ц. Ст.). При така извършения анализ са констатирани данни и доказателства "за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност - президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му".

Анализът на проведените телефонни разговори разкрива, че същите са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Д. Р. Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи. С постановление от 23.01.2020 г. наказателното производство е спряно, тъй като съгласно Конституцията на Република България държавният глава се ползва с имунитет, изразяващ се в неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, със изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията (чл. 103, ал. 1 от КРБ) и неприкосновеност за задържане и за възбуждане на наказателно преследване (чл. 103, ал. 4 от КРБ). Наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото правилно процесуално решение при липса на трайна практика на КС и ВКС, като всяко друго такова може да бъде предприето, респективно осъществено в нарушение на забраната за наказателно преследване срещу президента.

Във връзка с горното, Прокуратурата на Република България публикува постановление за спиране на наказателно производство от 23.01.2020 г., от което е заличена информацията, нямаща отношение към посочената причината за спиране на наказателно производство, ведно с част от ВДС (аудиофайлове).

Предоставената информация се разпространява след разрешение на наблюдаващите прокурори по реда на чл. 198 от НПК.

Прокуратурата на Република България заявява, че всички поставени на вниманието на обществеността въпроси, са подробно изяснени в отправеното от главния прокурор на Република България искане за задължително тълкуване на чл.103 от Конституцията и така публикуваните материали от досъдебното производство".

Ето и факсимилетата, разпространени от държавното обвинение:

Скрийншот: Прокуратура

Скрийншот: Прокуратура

Скрийншот: Прокуратура

Скрийншот: Прокуратура

Скрийншот: Прокуратура

Скрийншот: Прокуратура

Скрийншот: Прокуратура

А това са и трите аудиозаписа, в първия от които ясно може да се разпознава гласа на Румен Радев.