По повод невиждания хаос при преброяването в избирателни комисии в София и други градове на страната от пресцентъра на ГЕРБ заявиха, че "разбират напрежениението у членовете на СИК, както и преумората", предаде БГНЕС.
В съобщението обаче не се коментира реакцията на членовете на секционни комисии, които скандираха "Мафия" и Не сме кучета!", след като бяха оставени на студено и гладни заради лошата организация. Стигна се дори до случаи с припаднали хора.

"Разбираме и че опонентите ни не могат да преживеят изборната загуба. Категорично обаче не приемаме обвиненията, че ГЕРБ е манипулирал преброяването. Напротив - още с откриването на изборния ден, представителите на останалите извън ГЕРБ партии в СИК, по всякакъв начин се опитаха да бойкотират изборния процес – не се явиха в изборните секции, което наложи стартът на изборния ден да започне с 30 минути закъснение. В късните часове на нощта, когато вече имаше яснота за резултатите, членовете на СИК от квотите на другите политически партии напуснаха помещението на ОИК, оставяйки чувалите с бюлетините без надзор", посочват още от ГЕРБ.

От ОИК-София обаче признаха, че са допуснати грешки в поне 80% от изборните протоколи.

В официално съобщение от ГЕРБ потвърдиха още информацията в медии, че двама техни депутати наистина са били в ОИК, въпреки че според Изборния кодекс достъп имат само застъпници и наблюдатели. Станислав Иванов и Иван Божилов обаче били там "не в качеството си на народни представители, а като районни координатори на ГЕРБ", за което имали пълномощни, предаде БГНЕС.

От БСП, които вече предупредиха, че е възможно касиране на изборите, дадоха специална пресконференция по темата.
"Ще има искания за касиране на изборите на много места в страната, защото има основание за това. Напълно възможно е такива искания да има не само за местния, но и за президентския вот", заяви депутатът Антон Кутев.
На въпрос дали БСП ще оспори вота той отговори, че това трябва да бъде доста добре обосновано.
Трябва да видим как ще мине вторият тур, добави той, цитиран от БТА.

"Има множество нарушения, които биха довели до атакуване на изборните резултати. Може би нормални и честни избори има само в представите на ГЕРБ. Няма политическа сила, която е участвала в изборите и да не констатира пълния изборен хаос, управленската немощ на ГЕРБ да организира избори, хаоса при определянето на изборните резултати, онова което, се случи в редица ОИК и продължава и в момента в зала „Универсиада”, заяви Младен Червеняков, цитиран от „Фокус”. 

„Имаме безпрецедентно решение на ЦИК за дописване на Избирателния кодекс - вчера вечерта ЦИК реши, че изборите ще продължат до 20.00 часа или до 21.00 часа. Практически в над 50% от секциите изборите са продължили до 22.00 - 22.30 часа в нарушение на всякакви разпоредби, даже и на ЦИК”, каза още Червеняков.

От БСП изтъкнаха констатацията на института „Отворено общество”, че в 44 секции в София са регистрирани нарушения и на много места би следвало изборите да бъдат касирани. 
"Огромно напрежение има в ОИК. 100% от протоколите на СИК са сгрешени в София. Отваряни са чувалите, изсипвани са бюлетините и са броени гласовете в ОИК на много места в страната. ЦИК отново се проявил като нормотворец и взе решение, с което санира действията на ОИК- София за преброяване отново на бюлетините в чувалите. При преброяването са открити множество грешки, допуснати при гласуването", каза още социалистът.
По думите му в редица секции имало грешки при раздаването на бюлетините, неточности в бюлетините, пропускане на цели партии, дублиране на имена.

Кандидатът за кмет на София Георги Кадиев, който загуби още на първи тур от Йорданка Фандъкова от ГЕРБ, директно призова за касиране на изборите. "Аз съм убеден, че този хаос беше създаден умишлено и съзнателно с една едничка цел - да открадне гласовете на вас, хората", заяви той в обръщение към столичани. 


ЦИК сутринта взе решение, с което прие някои организационно-технически разрешения на въпроси по повод сигналите с приемане на протоколите в ОИК-София, съобщи на пресконференция говорителят на ЦИК Ралица Негенцова. Резултатът е, че работата по приемане на секционните протоколи в ОИК-София върви много по-бързо.

Едно от решенията на ЦИК, публикувано на сайта на комисията, е членовете на СИК от Столична община да бъдат обезщетени с допълнително възнаграждение от по 60 лева. Стотици членове на избирателни комисии чакат все още пред зала "Универсиада", където се намира ОИК, за да предадат списъци и бюлетини.

В 21.30 ч. последната секционна избирателна комисия в Столичната община е подала своите секционни протоколи за обработване от "Информационно обслужване", съобщиха за БТА от ОИК - София. Така беше приключи сагата с предаване на секционните протоколи и беше спазен закона до 24 часа след приключване на изборите те да бъдат предадени.