Народният представител от Коалиция за България Георги Кадиев коментира пред БНР случилото се тази сутрин в Народното събрание:

"Атака" да помисли иска ли този парламент да продължи. Ако работата не става - по-добре да отиваме на избори. Ще дойдат да ни изхвърлят с камъни и с ритници хората, и правилно ще бъде. Поведението на "Атака" е неясно и неприемливо, а на ГЕРБ - инфантилно". 

По думите на лидера на социалистите Сергей Станишев, Борисов се държи като обидено дете в детска градина и ситуацията много ясно показва безсилието на ГЕРБ заради прищевките и интересите му. 

Той превръща цялата парламентарна група на ГЕРБ в един катун, който броди из парламента, влиза, излиза, регистрира се, не се регистрира".

Заради отказа на депутатите от ГЕРБ да се регистрират, не беше обсъдено и искането им за оставка на председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Действията на Бойко Борисов и парламентарната му група дойдоха в отговор на вчерашната процедурна хватка, с която управляващите обявиха кворум и обсъдиха вота на недоверие и насрочиха гласуване за днес.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обаче заяви, че парламентът ще гласува вота другата седмица, ще обсъди и искането за оставка на Миков. 

Тогава се очаква от "Атака" да се върнат от Брюксел и да осигурят нужния кворум от 121 депутати.

Станишев коментира, че тези "циркове" пречат на приемането на много сериозни промени в Закона за обществените поръчки, които били изцяло контролирани от тесен кръг на ГЕРБ.  

"С това поведение ГЕРБ скъса изявлението на своя лидер от първия ден на това НС, когато се клеха, че ще бъдат конструктивна партия. Основната им цел е да разбият парламента и да създадат хаос, защото не са на власт. Това е удар срещу парламентаризма", заяви пък Михаил Миков.

Попитан кой му е дал идеята за установяване на кворума чрез преброяване от квесторите, той отговори с въпрос дали не се допуска, че понякога човек сам може да стигне до някакви идеи и да ги реализира.

Миков добави, че ако разсъждава с чувство за хумор, очевидно ГЕРБ го подкрепят и не е много много искрено искането им за неговата оставка.

По рано Миков коментира пред Нова ТВ, че депутатите от ГЕРБ няма да получат заплата за четвъртък, когато след като бяха преброени от квестори, по-късно отказаха да се регистрират с електронната система.

Мая Манолова допълни, че ако има някой, който е тотално зависим от Волен Сидеров, това е Бойко Борисов. 

Борисов чака сутринта да види как Сидеров е спал, къде е, дали ще дойде на работа и тогава спуска команда на парламентарната си група дали да влизат в зала и какво изобщо да правят", каза тя.

ДПС: ГЕРБ разиграва трикове

Ако има усещане за игри, то техен продуцент е ГЕРБ и управляващите партии сме принудени да реагираме на поредните им процедурни трикове, заяви на свой ред лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Вчера бяха физически в залата, но не се регистрираха. Има физически закон - едно и също физическо тяло в един и същи миг не може да бъде на две различни места. Понеже несъмнено физическите тела на г-н Борисов, на г-жа Цачева бяха в пленарна зала, те бяха част от кворума. Ментално къде са били, не мога да се ангажирам”, каза още той.

Анкета: Трябва ли ви такъв парламент?