Очакваше се първа точка от днешното заседание да бъде исканата от ГЕРБ оставка на председателя Михаил Миков, а в 11 часа трябваше да бъде гласуван вотът на недоверие.

В 9 часа обаче в залата се регистрираха едва 109 от 240 народни представители, всички от Коалиция за България и ДПС.

Групата на „Атака” все още не се е върнала от Брюксел. По-рано Миков коментира пред Нова телевизия, че е постъпило писмено искане от националистите да бъде оправдано отсъствието им. 

Депутатите от ГЕРБ бяха в сградата на Народното събрание, но не влязоха в пленарна зала.

Очевидно е, че политиката на бойкот на работата на парламента от колегите от ГЕРБ ще продължи”, заяви Миков и даде 30-минутна почивка.

И след нея обаче нямаше кворум, тъй като от ГЕРБ отново не влязоха в залата. Регистрираха се само 111 депутати и Миков закри заседанието.
По този начин отпадна и гласуването на вота.

"Основната им цел е да разбият парламента и да създадат хаос, защото не са на власт. Това е удар срещу парламентаризма", заяви Миков по адрес на ГЕРБ.

Сергей Станишев пък каза, че Борисов превръща цялата парламентарна група на ГЕРБ в един катун, който броди из парламента, но въпреки това другата седмица управляващите щели да гласуват вота на недоверие и искането за оставка на Миков.
Очаква се тогава "Атака" да се върне и да осигури нужния кворум от 121 депутата.

Ако има усещане за игри, то техен продуцент е ГЕРБ и управляващите партии сме принудени да реагираме на поредните им процедурни трикове, заяви на свой ред лидерът на ДПС Лютви Местан.

Вчера Миков надхитри ГЕРБ с процедурна хватка, преброи депутатите чрез квестори, а не с електронна регистрация, и така беше осигурен кворум. По този начин вотът на недоверие бе обсъден, макар и в отсъствието на ГЕРБ.
Те внесоха и искане за оставката на Михаил Миков, но днес и този въпрос не бе обсъден.

Щом се надхитряме - днес кой ги надхитря, попита риторично Бойко Борисов.


АНКЕТА: Трябва ли ви такъв парламент?