ГЕРБ ще сезира Конституционния съд /КС/ за приетото в Изборния кодекс изцяло машинно гласуване, обявиха от партията на брифинг в парламента.

Приехме единствено и само гласуване с машини в секции с над 300 избиратели, това важи както за България, така и за чужбина. По този начин се отнема правото на българските граждани по Конституция да изразят своя вот и ще инициираме жалба за противоконституционност на това решение в КС, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Заместник-председателят на 45-ото Народно събрание Цвета Караянчева коментира, че днес се е случило нещо невиждано. Беше отнето правото на глас на българските граждани, на тези 73 процента български граждани, които гласуваха с хартиена бюлетина на последните избори, посочи тя.

Караянчева коментира, че това се е случило въпреки многократните призиви от ГЕРБ да се остави възможността да се гласува с машина или с хартиена бюлетина. Какво се случва, ако се развали машината или спре токът, попита Караянчева. По думите й, това е изключителен скандал и ГЕРБ ще сезира КС.