В избирателните секции, в които има регистрирани над 300 избиратели, ще се гласува само машинно. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промени в Изборния кодекс. 

Те бяха подкрепени от 115 депутати от "Има такъв народ", БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън". 72-ма народни представители от ГЕРБ и един от ДПС бяха "против", а 32-ма бяха "въздържали се", основно от ДПС. Така машинен вот ще има в 9398 секции в страната. 

С хартиени бюлетини ще се гласува само в секциите с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната. 

Вот с хартиени бюлетини ще е позволен и при непреодолими външни обстоятелства. Затова във всяка секция ще има отпечатани и хартиени бюлетини до 50% от броя на избирателите там. В случаите, в които машинното гласуване се окаже невъзможно, Секционната избирателна комисия уведомява незабавно Районната избирателна комисия и Централната избирателна комисия и гласуването продължава с хартиени бюлетини

При дебатите от ГЕРБ и ДПС поискаха избирателите да имат право да избират между машина и хартиена бюлетина с аргумента, че при парламентарните избори на 4 април 73% от хората са предпочели да гласуват с хартиена бюлетина, а дори на президента Румен Радев му е отнело 5 минути да даде своя глас с машина.

Освен това машината може да работи на батерия не повече от 2-3 часа, тя трябва да се включи в мрежата, но какво се случва, ако няма ток в това населено място - какво се случва, попита зам.-председателят на НС и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева, която се поинтересува и как ще се осъществи разнасянето на машините в чужбина.

Ако вие бяхте гласували на машина, сега нямаше да слушаме тази тирада. Слушахме го в предния парламент, когато вие създадохте такъв хаос, че хората 2 дни не можаха да предадат протоколите. Избирателите на БСП си гласуваха с машини и нямаха проблем, отговори й народният представител от БСП Иван Иванов и допълни: Не се учудвам с тези ваши твърдения защо дигитализацията на България е на такова нулево ниво.