ГЕРБ ще инициира контактна група за преговори за ново правителство, обяви лидерът на партията Бойко Борисов в първата си публична изява след спечелените предсрочни парламентарни избори. При преговорите ГЕРБ ще сложат на масата три предложения, каза Борисов. Първо, "кой е с Путин и кой е против него"; второ, "инфлация, финанси, икономика, енергетика, цени...отиваме в еврозоната"; трето, "енергийната диверсификация".

Отправена беше покана към знакови политически лица като Росен Плевнелиев и Соломон Паси да бъдат медиатори в преговорите.

Отговорът на двамата политици не закъсня - приеха и обявиха защо. Плевнелиев - за да се търси съгласие по принципи и приоритети, на които да стъпи едно бъдещо правителство за преодоляване на кризите и стабилизиране на държавата. Паси - ще съдейства (на преговорите) "добросъвестно, безкористно и на ползу роду ...за съставяне на евро-атлантическо мнозинство и правителство в новия Парламент".

Официални позиции на други партии още няма, но БНР цитира първи реакции на онези, от които се очаква да седната на "кръглата маса", ако не лично те - то техни представители.

"Нека да видим какъв ще бъде контекстът, каква ще бъде поканата. Вие знаете, ние сме разговаряли във всякакви формати - публични, по принципни въпроси, никога не сме превръщали разговора и този факт в политика. Трябва да има разговор. Дали на конкретна покана в конкретен контекст ще се отзовем е нещо, което ще преценяваме. По принцип сме "за" разговор, аз призовавам за това, само да е смислен", каза Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

"Ние сме обещали на гражданите, които са ни гласували доверие, какво ще е нашето отношение към ГЕРБ и ДПС. Това обещание ще го спазим. Това е единственият начин нашата политика да започне да се прочиства от, нека да го кажем така - от мухъла, който е натрупан през годините. Така че, в конкретния случай ще си спазим обещанията, което означава, че ние влизаме в ролята на опозиция", по-категорично изрази позицията си Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме промяната".

ДПС също изчакват покана, но неофициално от партията коментираха, че са готови да се отзоват за разговор за съставяне на кабинет, защото това искали от тях избирателите на всяка предизборна среща. Съгласие за участие в управление обаче не може да се даде предварително.

От "Български възход" са готови и за преговори, и за участие в кабинет. Един от участниците в тази коалиция - председателят на партия АБВ Румен Петков определи като детинщина отказът от диалог. Според него е задължително 48-ото Народно събрание да излъчи правителство.

"Единствената граница, която не може да бъде преминавана на никаква цена, е националният интерес. Така че, диалогът е задължителен. Доброто, силното за България решение - програмно правителство с ясни политически цели и задачи. И не натоварен кабинет с персони, които предизвикват повече въпроси, отколкото създават усещане за спокойствие и сигурност", каза Петков.

От БСП и "Възраждане" се очаква произнасяне в сряда.