Днес най-голямата парламентарна партия ме покани в контактна група, ръководена от президента Росен Плевнелиев, за да съдействаме в преговори за съставяне на евро-атлантическо мнозинство и правителство в новия Парламент.

Това написа на страницата си във фейсбук бившият външен министър Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви на пресконференция, че политици с авторитет ще бъдат поканени за медиатори в преговорите за кабинет, като сред посочените от Борисов бяха именно Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

Като ясно осъзнавам колко огромен и предизвикателен дълг е подобна функция, заявявам пред обществото и участниците в процеса, че бих им съдействал добросъвестно, безкористно и на ползу роду, доколкото моите сили и тяхната воля позволяват това, отбелязва Паси.

Ако не успея в това общо дело, бих съдействал на всеки, който би го продължил, заключава политикът, минал през СДС и НДСВ, бил народен представител и от двете партии.

Самият Плевнелиев заяви по-рано, че контактната група, инициирана от ГЕРБ за съставяне на ново правителство, ще започне своята работа след сформирането на редовното 48-о Народно събрание. 

Контактната група ще проведе срещи с всички проевопейски и демократични сили за търсене на съгласие по принципи и приоритети, на които да стъпи едно бъдещо правителство за преодоляване на кризите и стабилизиране на държавата, обясни президентът на България (2012-2017).