ГЕРБ ще инициира контактна група за преговори за ново правителство. Това обясни лидерът на партията Бойко Борисов на брифинг относно резултатите от изборите и бъдещите планове на формацията.

По думите на Борисов ГЕРБ ще покани знакови политически лица като президента Росен Плевнелиев или Соломон Паси да бъдат медиатори в преговорите.

"Мои приятели ме упрекват, че не съм възторжен, че не съм излязъл след изборите да викам "ура, другари, победихме ги. Да морална е победата, действително триумф над мракобесието, което беше приложено към нас, но аз винаги съм мислел какво следва след това за държавата", коментира политическият лидер.

"Резултатите от изборите са очаквани, но дават по-ясна картина за състоянието на партията в момента", коментира лидерът на ГЕРБ.

Според него изборите са показали, че щ народът не дава на никого самостоятелно право да управлява, а казва: "Стига сте враждували, намерете начин".

Борисов подчерта, че ГЕРБ е готова да подкрепи и социалния пакет на Асен Василев, и съдебните реформи на ДБ, стига всички да отидат и да заявят ясно какво предлагат.

"Разбирам го Асен Василев - иска да счупи държавата и счита, че това няма така, ние ще подкрепим социалната сфера. Ами и аз обичам пенсионерите - няма да се строи, няма да се правят капиталови ремонти, няма да надграждаме нищо, макар че хората искат друго. Ето - да си сложат тяхната програма, ще я подкрепим. ДБ говорят за съдебна реформа, ние сме дали нашата програма, но нека да кажат тяхната, ние ще подкрепим нея. Нека да дойдат и да кажат "ние предлагаме това, това и това", но не "ние сме за Бойко Рашков срещу Гешев". Реформа, в която фигурират имена, не е никаква реформа. Ние искаме реформа, с която институциите така да са подредени, че да няма значение кое е името", категоричен беше Борисов и добави, че дори с "Възраждане" има допирни точки по някои теми - затова не се търси разделение, а какво може да бъде направено.

Той заяви, че предлага на лидерите на другите партии да се дръпнат назад. "Ранното ми пенсиониране също се оказа неправилно", добави лидерът на ГЕРБ и продължи:

"Затова моите предложения са няколко. Кое е най-важното в момента в България - можем да ги степенуваме нещата. Първо, важното и за света - кой е с Путин и кой е против него, кой е на страната на Украйна и кой не е. Ние сме заявили нашата - ако искаме да тласкаме държавата към поредни избори, това в идеално за Путин. Няма парламент - не могат да се вземат решения. 67% от избирателите са "за" т.нар. проевроатлантически партии. Сиреч народът ясно е посочил, че близо 3-4 от населението са за продължаване на този път. Втората тема - инфлация, финанси, икономика, енергетика, цени - то също минава през решение на парламента. Държавата изглежда отвратително и за вътрешния, и за международния пазар - няма пари, празна е хазната. И всичко това може да се реши с редовно правителство. Как - отиваме в еврозоната, заявяваме твърда политическа позиция, че влизаме в еврозоната - второто нещо, което предлагам. Пазарите веднага ще се успокоят, лихвите ще паднат и ще може да запълним дупките в хазната".

Снимка: БТА

Борисов попита откъде е дошло самочувствието на Асен Василев, когато е загубил изборите и казва ГЕРБ да оправят нещата, след като знае в какво състояние е оставил страната - "крах, а идва зима, социалните помощи чукат на вратата, не можеш да оставиш народа, той знае какъв обран бостан е оставил и че който влезе в това управление, ще понесе огромни щети".

Третата най-важна според него тема, по която трябва да се търсят пресечни точки, е енергийната диверсификация.

"Ние в момента имаме такава компресорна система с новите връзки, че ние сме най-ценните на Балканите", категоричен беше Борисов.

"Като се върнат преговорните екипи - след една или две седмици, и кажат, че по 5-6-7 неща няколко партии са съгласни, ще кажем: "Дайте министрите". Гласуваме едно правителство, което да влезе, да ги изпълни на базата на това и всяка партия да си носи отговорността от подписа, че парламентарната група ще го следва. Само това е решението за мен. Всички останали приказки са на хора, които не си обичат народа", уточни още лидерът на ГЕРБ относно преговорите с контактната група.

Той подчерта, че оставя политическите си колеги да помислят и да си представят как ще изглеждат нещата след 3 месеца, и изберат кого обичат повече - себе си, Путин или българския народ. Борисов беше категоричен, че е готов на всякакви компромиси и отстъпки.

От своя страна заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев благодари на всички, които са дали своя глас за партията. 

"От 31 избирателни района ГЕРБ-СДС печели в 24. ДПС  - в 5, а ПП - в два. Тоест картата на България е синя", подчерта Дончев. Той направи детайлен анализ на резултатите на партията по брой гласове.

"Ние сме получили подкрепата на 634 649 души. Тоест от последните избори сме върнали подкрепата на 38 193 души, което показва, че пътят, който сме следвали, е бил правилен. Този резултат е постигнат в крайно агресивна среда, затова той е ценен", добави бившият вицепремиер.

Снимка: БТА

По думите му гласовете на партията са разположени във всички възрастови групи.

"Всяка победа е ценна. Първата е трудна, всяка следваща е още по-трудна. Аз не обичам военни и спортни аналогии, но резултатът е такъв, какъвто е. Не претендирам, че сме смачкали някого, не употребяваме подобна реторика. Благодаря и се гордея за това, че голямата част от българските граждани са дали подкрепата си за нас. Оттук, на база този силен резултат, следва какво правим оттук нататък", каза още Томислав Дончев.

"Дошло е време политиката да се върне към основния си смисъл. Какво имам предвид - не да бъде някаква арена за перманентни скандали, хули и обиди, а да е в състояние да произвежда решения за хората. Хората не очакват от нас да се оплакваме и да обясняваме кое не може да стане и защо не може да стане. Хората очакват от нас решения", подчерта заместник-председателят на ГЕРБ.