Оценката ми за работата на президента Радев е по-скоро положителна. Той продължава да събира положителна оценка на хората. В отчетът си той показа, че има неща, върху които трябва да се помисли. Това каза основателят на АБВ и президент на България (2002-2012 г.) Георги Първанов в ефира на bTV.

"Президентът трябва да бъде критичен и да е своеобразен коректив на отделните власти. Постоянната свръхкритичност обаче кара хората да престанат да възприемат тези оценки, а и пораждат съмнения за конфликт между институциите и всякаква липса на диалог", предупреди той. Първанов посъветва настоящият президент на България, диалогът да се възстанови.

"Давам му съвет да бъде остро критичен, но не ежедневно и не по всеки повод, защото тогава ще има по-голяма чуваемост".

По думите му се създава впечатление за война между институциите, а това сваля доверието.

Според него държавният глава трябва да работи за това да се възстанови диалога с правителството, а не да заявява, че няма как да има диалог.

"Очевидно, че има някаква амбиция за нов политически проект. Рано е обаче президентът Радев да мисли за подобно нещо. Приляга на президента да бъде генератор на стратегически идеи. В България има дефицит на стратегическо мислене. Тук има един принципен спор, според който президентът Радев трябва да има позиция и затова не може да бъде президент на всички български граждани, но той трябва да е именно такъв", подчерта Георги Първанов.

"Аз съм отворен за диалог и към "Позитано" и други политически сили за коалиция. Опасявам се, е в противен случай трудно ще бъде преборен ГЕРБ. Трябва да мислим и за другия ден, как ще работим, ако левицата се върне във властта", каза Първанов.

"Не искам да давам новини преди да се е случило нещо реално. Нинова е един добър и ярък опозиционер, но все още не успява да се наложи като алтернатива", коментира Първанов.

На въпрос дали изтребителите са причината да се къса диалога между институциите, Първанов заяви: "Конкурсът е опорочен и президентът е прав. В тази ситуация, анализирайки проблемите на нашата сигурност, трябва да наложим мораториум върху тази сделка. Тези 2 милиарда можем да ги инвестираме в българското производство, да ги инвестираме в сигурност. Имаме още 10-тина години, в които старите ни изтребители могат да изпълняват своите функции. Сега не е най-подходящият момент за закупуване на изтребители. На първо място е проблемът с демографската криза. Могат да се инвестират и в енергетика. Нека да не хвърляме пари в американската икономика непрекъснато", призова Първанов.

"Не може да има съмнение за корупция, когато става въпрос за F-16. Там такива неща не се случват", убеден е Първанов, позовавайки се на сведения от приближени генерали.